Kazna

ISIL-ovkama iz BiH prijeti 15 godina zatvora

Samra Kešinović imala je samo 16, a njena prijateljica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u travnju 2014. godine.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2019. u 09:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tinejdžerke opisane kao džihadističke "pin up poster djevojke", porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže "Islamskoj državi", mogle bi se suočiti sa 15 godina zatvora ako se vrate, piše "Daily Mail".

Samra Kešinović imala je samo 16, a njena prijateljica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u travnju 2014. godine.

U međuvremenu, one su se udale za borce "Islamske države" i rodile djecu i pojavile su se na više propagandnih postera i snimki za grupu, obično okružene borcima naoružanim "kalašnjikovima". Za ove djevojke u prosincu je objavljeno da su ubijene, ali prema podacima austrijske obavještajne službe te informacije nisu točne.

Musa el Hasan Diau iz austrijske Organizacije za deradikalizaciju /DERAD/ rekao je da Samri Kešinović i Sabini Selimović prijeti robija od 15 godina ako se vrate u Austriju. On je rekao da se one suočavaju sa mnogobrojnim optužbama - od širenja terorističke propagande do ubojstva, piše list.

Takođe, u slučaju njihovog povratka u Austriju njihovu djecu bi preuzela država.  Diau je rekao da bi djecu mogli smjestiti kod obitelji ukoliko se utvrdi da djeca nemaju simpatije prema islamistima. Također, ove tinejdžerke bile bi saslušane kako bi se utvrdilo koliko je kod njih duboko ukorijenjena teroristička ideologija.

Diau je rekao da je veoma čest slučaj da se osobe, koje su boravile među džihadistima, vrate razočarane, ali i dalje čvrsto vjeruju u kalifat. Sabinu i Samru regrutirao je svećenik Ebu Tejma, odnosno Mirsad Omerović /35/ iz BiH, koji trenutno služi kaznu od 20 godina zatvora u Austriji.

Tužiteljstvo je priopćilo da je Omerović proputovao Europu kao "pop zvijezda na turneji" vozeći se preskupim kolima kupljenim od novca vjernika. On je osuđen u srpnju 2016. godine zbog regrutiranja više od 160 boraca za "Islamsku državu" u Siriji.

Obje djevojke su djeca izbjeglica iz BiH koji su u Austriju došli devedesetih godina 20. stoljeća. One su navodno ostavile poruku svojim obiteljima prije nego što su pobjegle u kojoj je pisalo da niko ne treba da ih traži. "Nemojte nas tražiti. Služit ćemo Alahu i umrijet ćemo za njega", napisale su one, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close