Bihać

Prijedlog: Migrante iz Lipe smjestiti u Salakovac

U priopćenju je navedeno da građani Bihaća ističu kako ne žele ponovno proći sve strahote koje su trpjeli prilikom boravka ilegalnih migranata u bivšoj tvornici "Bira"…
Vijesti / Flash | 31. 12. 2020. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu predlažu da migranti s lokacije "Lipa" budu privremeno izmješteni u prazne azilantske kampove Salakovac i Delijaš, na 90 dana, dok radovi na opremanju privremenog prihvatnog centra "Lipa" ne budu okončani.

"Upozoravamo Vijeće ministara na činjenicu, prema operativnim saznanjima sa terena sa kojima raspolažemo, da bilo kakva odluka o povratku migranata u bivšu fabriku `Bira` izaziva ogromnu uznemirenost građana, što potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje i samoorganiziranje, te su spremni vlastitim tijelima i drugim preprekama spriječiti dolazak migranata u bivšu fabriku u Bihaću", objavljeno je iz Operativne grupe.

U priopćenju je navedeno da građani Bihaća ističu kako ne žele ponovno proći sve strahote koje su trpjeli prilikom boravka ilegalnih migranata u bivšoj tvornici "Bira", koja se nalazi u urbanom dijelu grada, među njihovim kućama.

U zaključku Operativne grupe napominje se da bivša tvornica "Bira" nema nikakve uvjete za prijem tolikog broja migranata, da je ona u samom središtu grada, jako blizu glavne prometnice, okružena s nekoliko benzinskih crpki i da ne postoji minimum sigurnosnih uvjeta za boravak ilegalnih migranata.

Iz Operativne grupe traže da Kantonalna uprava civilne zaštite i Služba za civilnu zaštitu Bihaća stave na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse kojima raspolažu i pruže pomoć za boravak ilegalnih migranata na lokaciji "Lipa".

Na jutrošnjoj sjednici Operativne grupe osudili su i postupke Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja je 21. prosinca, nakon što je Savjet ministara proglasio privremeni prihvatni centar "Lipa", napustila ovaj kamp i ostavila 1.400 migranata bez ikakvih uvjeta za boravak.

"Posebno osuđujemo čin demontaže postojećih šatora u privremenom prihvatnom centru `Lipa` prilikom neuspjelog pokušaja relokacije ilegalnih migranata van teritorije Kantona, te je time dovela ilegalne migrante u još nehumanije uvjete boravka na lokaciji `Lipa`", dodaju iz Operativne grupe.

Podsjećamo, informacije o tome da bi migranti mogli biti smješteni u vojarnu kod Konjica izazvale su prosvjede mještana ali i reakciju vlasti u HNŽ-u koje su rekle kako se protive takvoj odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close