Zloupotreba

Prijava protiv Zvizdića zbog nezakonite podjele 450.000 KM

Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja
Vijesti / Flash | 16. 10. 2019. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvu BiH dostavljena je kaznena prijava protiv Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća  ministara BiH, i Džemaila Ćibe, direktora Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, zbog Odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve u iznosu od 450.000 KM, prenose Nezavisne.

Prijava protiv Zvizdića odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok Ćibu terete za nesavjestan rad u službi, jer je kao direktor Ureda za zakonodavstvo morao znati da je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve nezakonit.

Suština je u tome da je odluka koja je usvojena 5. kolovoza suprotna Zakonu o financiranju institucija BiH i Odluci o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje srpanj - rujan, a u prilog tome ide i činjenica da je Ministarstvo financija i trezora BiH dalo negativno mišljenje na tu odluku.

Svi su glasali

U Zvizdićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje jesu li upoznati s kaznenom prijavom, ali su istaknuli da nije sam predsjedavajući Vijeća ministara donio odluku.

"Odluku je donijelo Vijeće ministara kao kolektivni organ i za nju su glasali svi ministri, uključujući i Vjekoslava Bevandu, ministra financija i trezora BiH", rekla je Amela Mulavdić, savjetnica za medije u Zvizdićevom kabinetu.

Prema Zakonu o financiranju institucija BiH, ukoliko proračun ne bude usvojen do 31. ožujka, dozvoljeno je realizirati samo sredstva neophodna za funkcioniranje insitucija BiH, a da su suprotno tome odlukom sredstva dodjeljenja vjerskim zajednicima, sportskim klubovima i za kapitalne projekte određenih općina.

Iz prijave je vidljivo da je i sama dodjela sredstava općini, u ovom slučaju općinama Lopare (40.000 KM), Sokolac (110.000 KM), Hadžići (30.000) i Novi grad Sarajevo (30.000 KM) iz proračunske rezerve sporna s obzirom na to da je članom 17. Zakona o financiranju institucija BiH jasno propisano kome se mogu dodijeliti ta sredstva.

"Dodjela sredstava općinama kao upravnim razinama koji se financiraju iz proračuna  ne bi bila dozvoljena ni da je proraču za tekuću godinu usvojen", navodi se u prijavi.

Iz nekoliko izvora iz Vijeća ministara BiH nam je potvrđeno da je i prije sjednice Vijeća  ministara na kojoj je usvojena sporna odluka bilo riječi o tome da je ona nezakonita, jer su institucije BiH na privremenom financiranju, ali i zbog toga što se novac iz proračunske rezerve dodjeljuje općinama.

Nedovoljno novca

Zanimljivo je da je Ministarstvo financija i trezora BiH negativno mišljenje dalo na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava proračunske  rezerve na iznos od 600.000 KM, koliko je prvobitno bilo planirano da se podijeli, ali da je na kraju taj iznos smanjen jer se ispostavilo da su raspoloživa sredstva "svega" 557.450 KM.

"Polazeći od konstatiranog nedovoljnog preostalog ukupnog iznosa proračunske pričuve, te imajući u vidu da se financiranje institucija BiH vrši na privremenoj osnovi, izvješćujemo predlagatelja da Ministarstvo financija i trezora BiH ne može dati pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o odobravanju sredstava iz proračunske pričuve proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu", navedeno je u mišljenju Ministarstva financija i trezora.

Nakon što je utvrđeno da nema dovoljno novca, prvobitna odluka koja je bila na iznos od 600.000 KM je izmijenjena na 450.000 KM, a sporno je i to što je naknadno, odnosno 7. kolovoza, dakle dva dana poslije usvajanja sporne odluke, od Ministarstva financija i trezora BiH ponovo zatraženo mišljenje, ali sada na iznos od 450.000 KM.

"Dakle, na izmijenjeni iznos za isti sadržaj odluke zatraženo je mišljenje nakon njenog donošenja, ne prije, kako to zakon propisuje", navodi se u prijavi protiv Zvizdića i Tužiteljstvu BiH predlaže da se od Suda BiH zatraži određivanje privremene mjere kojom bi se spriječila realizacija nezakonite odluke i time zaštitio proračun institucija BiH, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close