Istraga

Prijava protiv Čavke zbog slučaja "selefije"

"Isto kako su to neki mediji objavili, na isti način ću sada to demantirati. Iz pouzdanih izvora VSTV-a sam saznao da je to dezinformacija", tvrdi Čavka za "Nezavisne".
Vijesti / Flash | 07. 04. 2019. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oleg Čavka, tužitelj Tužiteljstva BiH, rekao je u nedjelju da službeno nikakvu obavijest nije dobio da Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH vodi istragu protiv njega, ali da mu je rečeno da je protiv njega došla prijava.

Prijava za aferu selefija

"Isto kako su to neki mediji objavili, na isti način ću sada to demantirati. Iz pouzdanih izvora VSTV-a sam saznao da je to dezinformacija", tvrdi Čavka za "Nezavisne".

Naime, kako Nezavisne neslužbeno saznaju, prijava protiv Čavke odnosi se na aferu o navodnom vrbovanju selefija u BiH od strane hrvatskih obavještajaca, u kojem je Čavka postupajući tužitelj. 

Pojedini mediji u Federaciji BiH pišu o tome kako je Ured disciplinskog tužitelja VSTV BiH pokrenuo istragu i disciplinski postupak protiv Čavke, ali iz Ureda disciplinskog tužitelja jučer se niko nije oglašavao.

Iz VSTV-a su poručili da se novinari obrate službenim upitom, te da u ovom trenutku ništa od medijskih navoda ne mogu potvrditi, ali ni negirati.

"Nezavisne" neslužbeno saznaju da ta prijava ipak postoji u Uredu disciplinskog tužitelja, što je i sam Čavka potvrdio.

Ranije istrage

Čavka je i ranije bio pod istragom, i to nakon što je hakirao e-mail tadašnjeg glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milorada Barašina. Tada je kažnjen šestomjesečnim smanjenjem plaće.

Ured disciplinskog tužitelja zatražio je Čavkinu suspenziju i početkom 2017. godine zbog sumnji u zloupotrebu položaja u predmetu "Džoker", u okviru kojeg je, navodi se, izvukao nižu zatvorsku kaznu za optuženog Zorana Popovića. Disciplinska komisija VSTV-a nije prihvatila taj zahtjev.

Osim predmeta u vezi sa vrbovanjem selefija, Čavka je postupajući tužitelji u predmetu "Diplome", formiranom nakon medijskih objava o kupovini diploma u BiH.

Podsjetimo, afera "selefije" već tejdnimapotresa bh. javnost i šire, a Tužiteljstvo BiH je zbog ove afere saslušalo Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, njegovog zamjenika Miju Krešića, novinare Matu Đakovića i Avdu Avdića, te svjedoka H.Č. koji se pojavljuje u napisima o ovoj aferi.

Pokrenute istrage

Nakon svih saslušanja Tužiteljstvo BiH je odlučilo da ne provodi istragu u ovom predmetu. Međutim, nakon samo nekoliko dana iz Tužiteljstva BiH su objavili da je istraga pokrenuta protiv Mektića, kojeg sumnjiče da je odavao povjerljive podatke i ugrožavao sigurnost zemlje.

Mektić je taj potez Tužiteljstva BiH nazvao glupim, te "običnom nebulozom".

Srpska demokratska stranka najoštrije je osudila, kako su priopćili, zloupotrebu Tužiteljstva BiH od strane glavne tužiteljice Gordane Tadić i pokretanje neosnovane istrage protiv ministra Mektića.

"Umjesto da Tužiteljstvo BiH pokrene ozbiljnu istragu na osnovu evidentnih dokaza o miješanju Hrvatske obavještajne službe u unutarnje odnose u BiH, ono je istu obustavilo i oštricu usmjerilo prema onima koji su skrenuli pažnju na taj problem. Očigledno je da se ovo i ovakvo Tužiteljstvo BiH stavilo u svrhu političko-tajkunskih grupa, stranih interesnih utjecaja i rodbinskih veza, a da su mu pravo, pravna država i zaštita građana BiH potpuno sporedni", rekli su iz SDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close