Sigurnost

Prijavljeno više od 22.100 nezakonitih migranata

"Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil o BiH u tom periodu iskazalo je 21.158 osoba, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil", navedeno je u informaciji koju je potpisao ministar sigurnosti Dragan Mektić.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službi za poslove sa strancima od 1. siječnja do 19. studenog ove godine prijavljeno je 22.111 nezakonitih migranata na teritoriju BiH, navedeno je u informaciji Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vijeća ministara a u koju je Srna imala uvid.

"Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil o BiH u tom periodu iskazalo je 21.158 osoba, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil", navedeno je u informaciji koju je potpisao ministar sigurnosti Dragan Mektić. 

U informaciji je navedno da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana /7.428/, Irana /3.519/, Sirije /2.768/, Avganistana /2.687/, Iraka /2.043/ i Libije /780/. 

"Od 9. do 19. studenog 2018. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 703 nezakonita migranta. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u tom periodu iskazalo je 661 osoba, dok nijedna nije podnijelo zahtjev za azil", piše u informaciji. 

Navedeno je i da pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Direkcije za koordinaciju poricijskih tijela BiH i MUP-a Republike Srpske i dalje pružaju pomoć Graničnoj policiji u obavljanju poslova nadzora granice. 

U informaciji je zaključeno da se BiH u ovoj godini suočila sa značajnim porastom broja nezakonitih migracija na svom teritoriju.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 23. svibnja odlučeno je da informacija o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH bude stalna točka na sjednicama ovog tijela.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da prati tu situacija i da redovno izvještava Vijeće ministara o zaključcima Operativnog stožera, na čijem je čelu ministar sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close