Reagirali stranci

Priče o raspadu i prekrajanju granica izgovor bh. liderima kako bi izbjegli odgovornost za važne reforme

Naglašeno kako SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa su nerealni, neprihvatljivi i antidaytonski, poručili su.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2021. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i šef izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler razgovarali su večeras s predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Tema razgovora, kako je priopćeno iz Američkog veleposlaništva, bilo je promoviranje dijaloga o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za sticanje povjerenja građana i napredak na putu k Europskoj uniji.

Tom prilikom je naglašeno kako SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa su nerealni, neprihvatljivi i antidaytonski, stoji u priopćenju objavljenom na Twitteru Veleposlanstva SAD-a.

Također, ponovili su da takve aktivnosti služe kao izgovor liderima kako bi izbjegli odgovornost da isporuče važne reforme poput inkluzivne izborne i ograničene ustavne reforme za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona čiji je cilj utvrditi odgovorne za korupciju i ekonomske promjene koje bi donijele radna mjesta i investicije.

“Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima Bosne i Hercegovine donijeti bolje budućnost”, objavilo je Američko veleposlanstvo u BiH.

Ne postoji nikakva osnova za diskusiju o raspadu Bosne i Hercegovine ili prekrajanju njenih granica, poručio je danas Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler tijekom sastanka sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, dodavši kako fokus mora biti na zdravstvu, ekonomiji i europskom putu BiH.

Inače, Sattler je tijekom današnjeg sastanka s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem poručio kako ne postoji nikakva osnova za diskusiju o raspadu Bosne i Hercegovine ili prekrajanju njenih granica, dodavši kako fokus mora biti na zdravstvu, ekonomiji i europskom putu BiH.

“Bilo kakva diskusija o secesiji nije u interesu građana ni Republike Srpske niti Bosne i Hercegovine u cijelosti. Trenutno, razgovori se trebaju fokusirati na zaštitu života, zdrav ekonomski oporavak i ispunjavanje reformi koje će unaprijediti europske integracije i poboljšati živote građana. Sve drugo je skretanje pozornosti”, naglasio je Sattler, prenosi N1.

Dodao je da se “sada više nego ikad” mora raditi na reformama.

“Zapaljivi odgovori na secesionističke prijetnje ne pomažu u prevazilaženju podjela i izgradnji neophodnog povjerenja za ove reforme”, zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close