Inzko UN-u

'Priče o odcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati'

Stajalište je visokog predstavnika kako u RS-u ne bi smjeli nastaviti provoditi takve planove
Vijesti / Flash | 08. 05. 2019. u 11:38 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izvijestio je glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa o stanju u BiH ocijenivši neprihvatljivim planove vlasti Republike Srpske za uspostavu pričuvnog sastava entitetske policije te upozorivši na probleme oko uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz 2018., objavio je u srijedu Ured visokog predstavnika (OHR). 

"Zadnjih tjedana jedan entitet je jednostrano poduzeo korake na uspostavi pričuvnog sastava policije, što je izazvalo negativnu spiralu nepovjerenja koja za posljedicu ima produbljivanje podjela u BiH", kazao je Inzko tijekom sastanka s Guterresom u New Yorku.

Stajalište je visokog predstavnika kako u RS-u ne bi smjeli nastaviti provoditi takve planove, nego bi kroz dijelog s drugim agencijama za provedbu zakona na državnoj i razini Federacije BiH trebali naći rješenje za postojeće sigurnosne izazove.

Parlament RS je u travnju podržao nacrt izmjena zakona o unutarnjim poslovima koji predviđa uspostavu pričuvnog policijskog sastava ukinutog Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

To je izazvalo val osuda u Federaciji BiH, gdje su najavili poduzimanje sličnih mjera ukoliko RS ne odustane od uspostave pričuvne policije.

Visoki predstavnik Inzko u susretu s glavnim tajnikom UN-a istaknuo je i potrebu da se politički lideri u BiH fokusiraju na okončanje uspostave vlasti na svim razinama te da značajnije poboljšaju funkcionalnost BiH na državnoj razini kada taj proces bude završen.

''Međunarodna zajednica očekuje da će nova tijela vlasti biti formirana što prije. Najvažnije je da BiH postane funkcionalnija i efikasnija. Osporavanje institucija na državnoj razini i priče o državnosti entiteta, odcjepljenju i crtanju novih granica moraju odmah prestati. Osim toga, pozivam nadležne vlasti da provedu preostale sudske presude, kao što su one Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim predmetima, kao i odluke ustavnih sudova, a posebice one koje se odnose na jednakopravnost svih konstitutivnih naroda ili na sprječavanje diskriminacije ostalih,“ kazao je Inzko, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close