Doskusija OSCE-a

Prevelik broj žena u javnom životu u BiH se suočava sa stalnim uznemiravanjem

Uznemiravanje žena u javnoj sferi života, tema diskusije koju je organizovala Misija OSCE-a u BiH
Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizirala je, 23. veljače 2021. godine, online diskusiju na temu uznemiravanja žena u javnoj sferi.

Diskusija je okupila preko 130 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva, relevantnih institucija, međunarodne zajednice i javnosti s ciljem da definira preporuke o tome kako sprečavati i rješavati problem uznemiravanja žena u javnoj sferi. Sudionice i sudionici su razgovarali i o načinima boljeg razumijevanja posljedica ovakvog zlostavljanja, kao i utvrđivanju dostupnih odgovora na ovaj problem.

''Žene i djevojke počele su prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je sada dosta. Ovo je pozitivan preduvjet za promjenu i važno je da podržimo one koje javno govore o tome'', kazala je veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

''OSCE se pridržava nulte tolerancije bilo kojeg oblika uznemiravanja i vodi sveobuhvatan program borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojkama. Radimo na jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i na osnaživanju žena kako bi prepoznale i prijavile bilo koji oblik uznemiravanja, a posebno radimo na osnaživanju marginaliziranih žena u tom smislu''.

''Značajno sudjelovanje žena na svim razinama je od suštinske važnosti za demokratsko i održivo društvo. Kako bi se borili protiv uznemiravanja žena u javnoj sferi, potrebno je da žene i muškarci zajednički rade na premašivanju destruktivnih stereotipa koji onemogućavaju pojedince i društvo da postignu svoj puni potencijal'', istaknula je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, predstavljajući švedsko predsjedavanje OSCE-om, koje rodnu ravnopravnost smatra jednim od tri glavna prioriteta u BiH i za BiH.

Matt Field, britanski veleposlanik u BiH, naglasio je: ''Prevelik broj žena u javnom životu u BiH se suočava sa stalnim uznemiravanjem, prijetnjama, insinuacijama i napadima.  Cilj toga je da se žene osjećaju da im nije mjesto u javnom životu, da ne pripadaju na mjestima gdje se donose odluke. Svi su na gubitku ako se to desi. Politika i politike će biti lošije, donesene odluke će biti lošije.  Danas sam ovdje da čujem i bolje razumijem kako se boriti protiv ove grozne pojave, na dobrobit svih''.

Seksistički stavovi i stereotipi su široko rašireni u tijelima vlasti, politici, privatnom sektoru, akademskom društvu, novinarstvu, umjetnosti, nauci i tehnologiji, čak i u civilnom društvu i međunarodnim organizacijama. Nadamo se da će ova diskusija dati doprinos podizanju svijesti o ovom problemu, te osigurati da ovaj vid uznemiravanja bude široko prepoznat, da se o njemu razgovara i da bude efikasno riješen.

Kopirati
Drag cursor here to close