Federacija

Notari tvrde: Presuda Ustavnog suda udarit će na džepove građana

Ustavni sud FBiH je u svojoj Presudi primjećuje da ostali zakoni koji poznaju notarski obrađene isprave nisu osporeni
Vijesti / Flash | 19. 05. 2019. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presudom Ustavnog suda FBiH kojom je naložena izmjena pet federalnih zakona i ostavljen rok od šest mjeseci Parlamentu FBiH da uskladi odredbe zakona koje su proglašene neustavnima, a vezano za notarsku obradu isprava za određene pravne poslove, u konačnici će rezultirati samo većim troškovima za same građane, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić, koji trenutno obnaša i dužnost vršitelja funkcije predsjednika Komore.

On je prvi, odmah nakon objave spomenute presude Ustavnog suda FBiH, upozorio da to što će sada i drugi moći sastavljati ugovore i druge pravne poslove ne znači da će takvi dokumenti zaobići notare. Zakon o notarima je, ističe, reformski zakon i očekuje se da zakonodavac implementira navedenu Presudu na način da i dalje ostaje mogućnost notarski obrađenih isprava koja je ustavna kategorija sukladno Presudi Ustavnog suda F BiH broj U-15/10 uz dodavanje i propisivanje da privatne isprave, notar mora solemnizirati – potvrditi ili u krajnjem ovjeriti potpise stranaka na ispravi o pravnom poslu.

‘’Upravo zato, javna ovlaštenja koja je država povjerila notarima u cilju osiguranja što bolje pravne sigurnosti građanima kada imaju potrebu za pravnim poslovima, ostaju na snazi i svi dokumenti će, nadamo se, i dalje imati pečat notara, a što je općeprihvaćeno u suvremenoj Europi, a i prema ovoj zadnjoj presudi Ustavnog suda to se može utvrditi’’, kategoričan je Puljić.

Ustavni sud FBiH je u svojoj Presudi primjećuje da ostali zakoni koji poznaju notarski obrađene isprave nisu osporeni, kao niti sve odredbe u osporenim zakonima, a što daje legitimitet notarski obrađenoj ispravi.

‘’Nadam se, da mi neće zamjeriti suci Ustavnog suda F BiH, jer ne želim, niti smijem komentirati presudu, ali želim istaknuti da u obrazloženju presude sud kaže ‘’iako nerado’’, jer je dugo prošlo od neimplementacije Presude U-15/10, mora riješiti nastalu ustavnopravnu situaciju, te nastavlja: ‘’Navedeno je 'iako nerado’ jer je međusobno usklađivanje zakona izravna obveza i nadležnost zakonodavca''. Dakle, 'iako nerado', ali Ustavni sud sam priznaje da je preuzeo ulogu zakonodavca. Nemamo pravo navedeno komentirati, ali građani imaju’’, ističe Puljić.  

Po njegovim riječima, Skupština NK FBiH, koja će se održati 25. ovog mjeseca, donijet će odluku što dalje. Dodaje, kako je u proteklih 12 godina, koliko je notarijat prisutan u BiH, pravna sigurnost pravnih poslova podignuta na znatno višu razinu, te da je ovo jedno od rijetkih, ne samo pravnih oblasti, koja je potpuno harmonizirana s Europskom unijom.

‘’Štoviše, naš notarski sustav je kreiran po uzoru na najuspješnije europske prakse, poput njemačke. Najbolja potvrda naše uloge u jačanju pravne države je podatak da od 1,2 milijuna notarski obrađenih isprava imamo svega pet ili šest slučajeva njihovog sudskog osporavanja, s tim da niti jedna od tih isprava još nije proglašena pravno ništavnom’’, ističe Puljić.

Odbacuje i tvrdnje o enormnim zaradama i bogaćenju notara, ističući kako su mnogi, uključujući i njega, više zarađivali kao odvjetnici, a više zarađuju i mnoge druge privatne djelatnosti, a razlika zarade odvjetnika koji pred sudom zastupaju po službenoj dužnosti i onih koji nemaju tu privilegiju ‘’je za ne povjerovati’’. Dodaje da se u slučaju desetak notara u većim gradskim centrima može govoriti o znatno većim zaradama, ali da je ipak riječ o izrazitoj manjini u odnosu na ukupan broj notara u Federaciji kojih je 113 i s uposlenicima u notarskim uredima ukupno je zaposleno 493 djelatnika.

‘’Taksi vozač koji također ima javne ovlasti prijevoza putnika ne zarađuje isto u nekom manjem mjestu i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, gdje ima više putnika, te i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli svi ne zarađuju isto iako imaju više putnika’’, zaključuje Puljić.

Kopirati
Drag cursor here to close