Krizni stožer

Uskoro odluka o navijačima na tribinama, dozvoljene posjete staračkim domovima

''Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar'', kazao je Čerkez.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2021. u 14:06 Bljesak.info
Pres-konferenciju Kriznog štaba FBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Čerkez, prim dr. pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon sjednice Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva rekao je da su donesene dvije nove mjere.

''Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar. Čuvali smo ih do sada jer smo mislili da je situacija bila kritična. Napravit će plan posjeta i omogućiti osobama koje borave tu posjete, to je bitno za njihovo mentalno zdravlje i za obitelji'', rekao je Čerkez.

''Donijeli smo odluku, preformulirali smo je, a to je da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne mogu drugačije mjere donositi. To je bitno. Moramo imati harmonizaciju. Svi zavisimo jedni od drugih. Situacija iz jednog kantona se može prenijeti na drugi'', kazao je Čerkez.

Krizni stožer Federacije BiH na sjednici je razgovarao o početku proljetnog dijela nogometne sezone u BiH i eventualnom povratku navijača na stadione. Potvrdio je to na pres-konferenciji Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva BiH.

''Razgovarali smo o početku nogometne sezone, i kao što znate – u jesenjem dijelu smo bili spremni da damo suglasnost, ali u to vrijeme RS nije bila spremna na tu mjeru. Ovog puta smo odlučili da na 15 dana da obavimo razgovore sa Nogometnim savezom i da razmotrimo – ako situacija bude povoljna, možemo razmišljati o toj mjeri'', rekao je Čerkez, prenosi N1.

''Jasno nam je da svi žele povratak na stadione, u isto vrijeme – rizici su veliki. Malo su nas zavarali brojevi u padu, veliki broj osoba se ne pridržava mjera, smatramo da kantonalne inspekcije i nadležni moraju reagirati i biti oprezni da ne bi došli u situaciju kada dođe lijepo vrijeme – da taj mjesec svibanj, travanj, sjedimo u kućama i krijemo se jer imamo porast'', kazao je Čerkez.

Čerkez je izjavio da je studija provedena u studenom 2020. pokazala da je 19,2 posto bh. građana preboljelo COVID-19, a procjenjuje se da je sada već između 25 i 30 posto - što značajno pomaže situaciju.

”Malo su nas zavarali brojevi o zaraženim osobama koji su bili u padu i vidimo da se sve više osoba ne pridržava uvedenih mjera, zbog čega moraju reagovati nadležni organi”, istakao je Čerkez na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

On je na koncu svog obraćanja rekao da je BiH otvorena zemlja, gdje se ulazi bez PCR testova, dok državljani iz EU moraju imati PRC testove. Zbog pojave britanskog soja u BiH – mora se razmišljati o kriznim zemljama, rekao je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close