Socijalni program?

Prerađivale marihuanu, a nisu znale: Mislile smo da je žalfija

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 16:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja marihuane u Albaniji nije novost, ali se ove godina bilježi veliki bum.

Brojne zapljene nisu uvjerile kritičare da policija nije u sprezi sa kriminalcima, a običan narod počeo je uzgajati marihuani ili raditi za uzgajivače, jer nemaju drugi izvor prihoda.

Deutche Welle razgovarao je s dvije nekadašnje radnice laboratorija marihuane, koje su u strahu od policije i bijesne na državu.

Radnice kažu kako ih je obuzeo veliki strah, nakon policijske racije u kojoj je laboratorija droge gdje su one radile zapečaćena. U toj bivšoj farmi pilića, nekoliko kilometara od centra grada Rešen, čišćen je, sušen i pakovan kanabis. U raciji je zaplijenjeno 4,2 tone marihuane.
Mira i Rita kako ih je nazvala redakcija DW-a bile su nezaposlene prije nego što su počele raditi „laboratoriji" za oko deset eura dnevno.

''Vjerovali ili ne, mi smo tamo zarađivale za kruh za našu djecu'', kaže 50-godišnja Mira koja je bijesna na vladu koja ih je ostavila u bijedi i natjerala da rade na ovakvom mjestu, ali je bijesna i na policiju i na narko-bosove.

''Rečeno nam je da je to žalfija. U početku nisam znala da radim s kanabisom'', kaže Mira.
I Rita je bila iznimno sretna što je našla posao, a nije ništa znala, kako kaže, dok nije vidjela policiju.

''Teško je povjerovati da nisu znale da prerađuju marihuanu. Al je lako povjerovati da su na posao pristale iz muke. Dovoljno je pogledati susjedne barake. Prokišnjavaju, grijanje ne postoji, a napolju su gomile smeća'', piše DW.

Uzgoj marihuane kao socijalni program

Usprkos velikom obećanju, albanska vlada pod premijerom Edijem Ramom nije ublažila siromaštvo u zemlji. Nezaposlenost je visoka, a socijalna pomoć je veoma niska, oko 75 eura zarađuje jedna obitelj, a DW se pita je li to razlog što su mnogi albanski seljaci i drugi nezaposleni spremni saditi kanabis?

Ljuljzim Baša, predsjednik opozicijske Demokratske stranke, u uzgajanju kanabisa također vidi socijalni problem.

''Istina je da tisuće Albanaca nemaju alternativu jer vlada ne podržava ruralna područja. Ljudi mogu birati – bez kruha za djecu ili uzgoj droge. Nažalost, mnogi su se opredijelili za drugu alternativu."

Prema istraživanju DW, seljak koji uzgaja kanabis i uspije izbjeći policijske kontrole, zaradi oko 200 eura za jedan kilogram. Ova biljka se često sadi na divljoj zemlji i u teško pristupačnim oblastima. Neki farmeri kanabisa su čak razvili sustave za navodnjavanje i štite svoja polja oružjem.

''Pojava nije nova, ali bi se godina na izmaku mogla komotno nazvati Godinom kanabisa. Prema tvrdnjama albanske policije, ove godine je uništeno više od 2,5 milijuna biljaka kanabisa, a otkriveno 5.204 polja. Novo je da više nema predjela koji su više ili manje pogođeni – uzgaja se svuda. To je promjena strategije narko-bosova'', kaže albanski analitičar Aleksandar Ćipa.
''Što policija više uništi, tim se više marihuane sadi. Ovo masivno širenje po cijeloj zemlji pomaže narko-bosovima da spase mnogo polja."

Opozicija optužuje vladu da uzgoj kanabisa cvjeta zato što postoji sprega između pojedinih državnih institucija i organiziranog kriminala. ''Ne postoji Albanac koji vjeruje da se sve to može uraditi bez uključivanja pojedinih segmenata policije i politike", kaže za DW opozicioner Ljuljzim Baša.

Sprega kriminala i vlasti?

Elvis Naboli, glavni urednik lokalne televizijske stanice Rozafa u Skadru, koji je nedavno dobio nagradu za istraživačko novinarstvo, već dugo se bavi problemom kanabisa u zemlji. On zna da je rad s drogom opasan samo za prostog seljaka, ne i za gazde. ''Razgovarao sam sa ljudima koji su direktno povezani s ovom industrijom. Ona je pod kontrolom moćnih pojedinaca koji imaju jake veze sa državnim organima, počevši od jednostavnog policajca do drugih viših članova lanca. Da, to je istina, policija mnogo uništava, ali polja koja su pod posebnom zaštitom ostaju netaknuta."

Altin Kato, generalni direktor za sigurnost u albanskoj policiji, negira sistematske sprege. ''Mora se reći da policija radi na teškom terenu. Da, postoje izolirani slučajevi povezanosti policije s drogom, ali to nije učestali fenomen. Kod 9.000 akcija ove godine identificirali smo samo 40 slučajeva sprege policije i droge. Osmorica policajaca su uhićeni", kaže on za DW.

Zima je stigla, pa će se povećati i vijesti o svakodnevnoj  zapljeni kanabisa. Žetva se mora prebaciti do Europe, preko Jadrana do Italije i tajnim stazama preko Crne Gore i Srbije. Opozicija upozorava da Albanija pod ovom vladom postaje 'Kolumbija Europe'.

Ali Ritu i Miru ta zabrinutost opozicije nimalo ne zanima. U Albaniji se radi o opstanku. ''Kada bismo mogle, ponovo bismo radile isto", kažu one uglas. Prvi put ih je policija pustila jer navodno ''ništa nisu znale". Što će reći drugi put?

Kopirati
Drag cursor here to close