EU

Preporuke Europskom vijeću da Srbija dobije status kandidata

Vijesti / Flash | 28. 02. 2012. u 18:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Europske unije preporučilo je Europskom vijeću poslije višesatne debate da Srbija dobije status kandidata. Rasprava se drastično odužila zbog tvrdog stava Rumunjske koja je dobijanje statusa uvjetovala rješavanjem "vlaškog pitanja".

Srbija je ispunila obaveze postizanjem sporazuma s Kosovom i sada Europa treba da ispuni svoj dio, rekao je Westerwelle uoči početka Vijeća za opće poslove EU. 

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt predbacio je danas Rumunjskoj nedostatak europskog duha zbog negativnog stava koji je iskazala o pitanju statusa kandidata za Srbiju. 

Bildt je na svom Twitter nalogu, ne spominjući konkretno ime Rumunjske, ali očigledno aludirajući na tu zemlju, napisao: "Nije veoma respektabilno ako države, dok pokušavamo da potaknemo Srbiju, postavljaju pitanja koja nisu predmet diskusije. To je nedostatak europskog duha".

 Rasprava, koja je počela oko pola jedanaest jutros, odužila se zbog zahtjeva Rumunjske da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji. Iako je taj zahtjev ispunjen, Rumunji su nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

"Nije nam jasno šta oni ustvari hoće", rekao je funkcioner Europske komisije koji je prisustvovao sastanku.

Iako se nakon jučerašnje izjave Alaina Juppea, francuskog šefa diplomacije, činilo da je postignut konsenzus i da će Srbija dobiti kandidaturu za članstvo u EU-u, prava drama nastala je kasno sinoć kada su na ambasadorskom sastanku Rumunji uvjetovali podršku Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close