Svjedočenja

Premlaćivanje i vezanje zatvorenika u Stocu

Vijesti / Flash | 06. 10. 2016. u 15:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, svjedoci Tužiteljstva BiH su ispričali kako ih je tukao optuženi Mile Pažin.

Admir Kaplan, bivši pripadnik brigade 'Bregava', kazao je da se 14. srpnja 1993. s nekoliko rođaka i susjeda predao Hrvatskom vijeću obrane (HVO) u naselju Kaplanova Mahala, jer 'nisu imali drugog izbora'. Dan prije, kako je rekao, iz sela su odvedeni žene i djeca.

"U selo su došli Mile Pažin, Mirko Raguž, Ivica Marković i Vide Krešić. Poznavao sam ih sve, s tim da sam Pažina upoznao netom prije tog događaja. Svi su bili u maskirnim uniformama", kazao je Kaplan, dodavši da je Mile imao pušku, kojom ga je kasnije udario.

Kaplan je naveo da ga je Mile Pažin izdvojio i potom ga udario drškom bajoneta koji je uzeo od izvjesnog Ale. Potom, kako je pojasnio svjedok, oštricom ga je zarezao po glavi i potekla mu je krv, prenosi BIRN. "Nož je nož, ne može ti biti svejedno", rekao je on.

Prema Kaplanu, dan ranije u selu je ubijena njegova rodica Senida, te im je naređeno da je stave na traktor. "Kad smo se vraćali tim traktorom na mjesto gdje su ostali bili postrojeni, vidio sam kako Pažin slijepog Remzu Kaplana udara nogom. Potom su nas svezali – ili je Krešić ili je Marković, to ne znam. Starim konopcem su nam svezali ruke iza leđa", prisjetio se Kaplan.

On je kazao da su potom svi otišli do harema, gdje je ukopana njegova rodica, a zatim su 'tamićem' prevezeni do 'Koštane bolnice' u Stocu. Svjedok nije mogao reći da li su Pažin, Marković i Krešić bili prisutni kada su se penjali na 'tamić'. "U bolnici smo zatekli ljude koji su bili ranije uhićeni. Bili smo smješteni jednu noć u podrum i ja sam sutradan prebačen u Gabelu na oko tri i pol mjeseca", izjavio je Kaplan.

Pažinu i Markoviću na teret se stavlja uhićenje, psihičko i fizičko maltretiranje civila zatvorenih u školi u Crnićima. Vidu i Josipu Krešiću na teret je stavljeno maltretiranje civila u 'Koštanoj bolnici'. Prema optužnici, oni su bili pripadnici HVO-a.

Svjedok Ibro Tuka je ustvrdio da nije bio vojno angažiran i da se 14. srpnja 1993. godine predao sa ostalim muškarcima. "Po mene je, pred kuću punca, došao Mirko Raguž, znao sam ga, radili smo skupa. Kasnije je došao Mile Pažin, Ivica Marković, a Krešića nisam poznavao. Vezali su nam ruke pozadi, ja mislim žicom i konopcem", rekao je svjedok, dodavši da je Pažin naredio vezanje, a da je njega svezao Marković.

Tuka je kazao da je vidio kada je Pažin zarezao po glavi bajonetom Admira Kaplana, a zatim je udario slijepog Remzu. "Ja sam rekao: 'Nemojte!', a on se okrenuo i opsovao mi majku balijsku, pa me udario šakom i nogom, na kojoj je bila vojnička čizma (…) Mirko Raguž mu je rekao: 'Nemoj ga više'", ispričao je svjedok.

On je kazao da je sa ostalim muškarcima bio na ukopu djevojke koja je ubijena u selu, a da su potom u 'tamiću' pod ceradom prebačeni u 'Koštanu bolnicu', odakle je nakon jednog dana odveden u Dretelj. Na upit Obrane oprašta li Miletu Pažinu, svjedok je odgovorio pitanjem: "A zašto bih mu oprostio?" Datum suđenja bit će naknadno poznat jer je Obrana Josipa Krešića najavila da njihov branjenik ide u Zagreb na operaciju, priopćeno je iz BIRN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close