Nisu poštovali Turke?

Premijer Turske: Uzvratiti Nizozemskoj najoštrijom mjerom

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 11:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Turske Binali Yildirim kazao je kako je zabrana turskim ministrima da govore na skupovima u Nizozemskoj neprihvatljiva i da će biti uzvraćeno najoštrijom mjerom.

"Vidljivo je da postoje problemi u unutarnjoj politici Nizozemske, izbori će biti održani 14. u mjesecu. Mislimo da je ono što smo doživjeli situacija koja je u potpunosti uzrokovana unutarnjom politikom u Nizozemskoj. Ali kakvi god uzroci bili, za nas je to neprihvatljivo na bilo koji način i zasigurno će biti uzvraćeno najoštrijom mjerom", poručio je Yildrim u razgovoru za televizijski kanal 24 TV.

Izjavio je kako Nizozemska nije poštivala nijedno pravilo diplomacije ni ljubaznosti, te je pozvao državljane Turske u Nizozemskoj da se povuku s ulica, budu mirni i da razumno djeluju.
Yildirim je kazao kako će najbolji odgovor nizozemskim vlastima turski narod dati 16. travnja, kada će u Turskoj biti održan referendum o setu ustavnih promjena, prenosi Anadolija.

Premijer Turske ponovio je da će ova događanja u Nizozemskoj imati posljedice i da će biti dat odgovarajući odgovor.

Turska ministrica obitelji i socijalne politike Fatma Betul Sayan Kaya, vraćena je u nedjelju u pratnji policije prema njemačkoj granici nakon skoro petosatnog čekanja ispred konzulata u Rotterdamu, a okupljeni građani koji su joj pružali podršku rastjerani su primjenom sile.

Nizozemske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Fatmu Betul Sayan Kayu u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Nizozemskoj.

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjete i zatražilo da se veleposlanik Nizozemske u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Veleposlanstvo i konzulat Nizozemske u Ankari su zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Nizozemska policija je u međuvremenu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su prosvjedovali i protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni. Veliki broj građana okupio se ispred diplomatskih predstavništava Nizozemkse u Ankari i Istanbulu prosvjedujući zbog sprečavanja posjeta turskih dužnosnika toj zemlji.

Yildirim je jučer osuđujući odluku Nizozemske, pozvao Europu da se ne miješa u unutarnja pitanja Turske.

Inače, ovakvi skupovi su otkazani u Njemačkoj i Austriji a na njima ministri turske vlade žele održati govore kako bi što više Turaka iz dijaspore glasovalo za proširenje Erdoganovih ovlasti na referendumu koji se održava ovog proljeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close