tromjesečno produženje

Premijer traži produženje izvanrednog stanja u Francuskoj

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska vlada, preplavljena kritikama da nije dovoljno učinila kako bi spriječila prošlotjedni napad u Nici, zatražila je od parlamenta produženje izvanrednog stanja koje policiji daje veće ovlasti prilikom potraga i uhićenja osumnjičenih.

Premijer Manuel Valls traži od zastupnika da podrže tromjesečno produženje izvanrednog stanja koje je uvedeno prošlog studenog nakon terorističkih napada u Parizu.

Dva člana vlade koja su pozvala političke protivnike da pokažu jedinstvo u sučeljavanju s terorističkom prijetnjom, zvučala su pomirljivo uoči rasprave u parlamentu u utorak navečer, piše Hina.

Ministar pravosuđa Jean-Yves Urvoas ostavio je mogućnost produženja izvanrednog stanja za šest mjeseci, ustvrdivši da taj zahtjev opozicije "nije neprimjeren", jer bi obuhvatio godišnjicu napada u studenom.

Ministar obrane Jean-Yves Le Drian je potvrdio da je premijer Valls spreman razmotriti i druge prijedloge koje bi osnažile protuterorističke kapacitete policije i obavještajnih službi.

"Ne radi se tu samo o simbolici. Iz onog što se desilo u Njemačkoj možemo vidjeti da je prijetnja sveprisutna", kazao je ministar aludirajući na napad sjekirom na putnike u vozu u Njemačkoj.

Nakon napada u Nici, broj Francuza koji vjeruju da je Hollandeova vlada dorasla zadatku učinkovite borbe protiv terorizma pao na 33 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close