Banja Luka

Prekršajne prijave i potraga za još jednim članom grupe 'Pravda za Davida'

''Policijski službenici će poduzeti sve mjere i radnje na pronalasku navedenog lica i utvrđivanju odgovornosti'', navodi se kratko u priopćenju iz Policijske uprave Banja Luka, uz navođenje inicijala osobe za kojom su rapisali potragu.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2019. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučka policija podnijela je danas Osnovnom sudu u Banjoj Luci zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica P.K, B.G. I A.G., organizatora javnog skupa "Podrška Pravdi za Davida“. 

Neslužbeno, zahtjev je podnesen protiv Pavla Kneževića, koji je potpisao zahtjev za održavanje skupa 30. prosinca u Banjoj Luci, te Bojane Gajanović i Anje Grubačić, koji su proteklih dana saslušani u policiji. 

''Organizatori javnog skupa se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine, organizovali i vodili neprijavljen javni skup u pokretu '',  priopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka. 

Banjalučka policija raspisala je i potragu za Vedrnom Berićem iz Bosanske Gradiške, jednim od članova grupe "Pravda za Davida".

Kako se dodaje, organizatori spomenutog javnog skupa su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju, ispred objekta RTRS-a i stambene zgrade u kojoj živi Ž.K., na više lokacija izvršili potpunu blokadu i obustavu saobraćaja, a zatim na parking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili izvođenje predviđenog kulturno-zabavnog programa. 

Također, organizator javnog skupa, po navodima policije, nije obezbijedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, Zakonu o javnom redu i miru, kao i krivičnih djela propisanih Kaznenim zakonikom RS-a od sudionika javnog skupa.  

Iz policije napominju i da nastavljaju rad na utvrđivanju odgovornosti redarske službe, zbog nepostupanja po Zakonu o javnom okupljanju RS-a, kao i na identifikovanju i drugih lica koja su učestvovala u izvršenju prekršaja i krivičnih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close