Predugo trajanje sudskih postupaka ugrožava vladavinu prava

Pravo na suđenje u „razumnom roku“ je pravo na brzu, efikasnu i „pravičnu“ pravdu i garantirano je Europskom konvencijom o ljudskim pravima.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava građana na brzu i efikasnu pravdu se krše zbog prekomjernog trajanja sudskih postupaka pri čemu je jedan od ključnih razloga nedovoljna i neučinkovita organizacija pravosuđa.

Pravo na suđenje u „razumnom roku“bila je tema današnjeg događaja koji su organizirali Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH)i AIRE centar Program za Zapadni Balkan. Ministrima pravde, predstavnicima pravosudnih institucija i centara za obuku sudaca i tužitelja je predstavljen Vodič – suđenje u razumnom roku u kojem se analizira primjena ovog prava i stanje u BiH.

U svom obraćanju Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH je naglasio da je pravo na suđenje u „razumnom roku“ u isto vrijeme i obaveza javne vlasti da osigura građanima ostvarivanje njihovog zahtjeva za intervencijom sudske vlasti.

''Stoga su Ustavni sud i AIRE centar, zajedničkim naporima, objavili ovaj Vodič kao jasan dokaz koliko se u sudskim postupcima mora i treba voditi računa o pravu na suđenje u razumnom roku ali i kakva je aktualna situacija u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, sadržaj Vodiča omogućava njegovu upotrebu od strane profesionalne zajednice u svakodnevnom radu i da naglasimo, u novim okolnostima, kada su ili doneseni ili su pred donošenjem zakoni o zaštiti suđenja u razumnom roku, kao pregled standarda koje će se koristiti prilikom ocjenjivanja da li su ispunjeni uvjeti iz ovih zakona'', rekao je predsjednik Knežević.

Pravo na suđenje u „razumnom roku“ je pravo na brzu, efikasnu i „pravičnu“ pravdu i garantirano je Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Dugotrajni postupci pred sudovima u BiH dovode do sistemskog kršenja prava građana, a to se dešava najčešće zbog nedostataka u organizaciji pravosuđa.

Prekomjerno trajanje postupaka dovodi i do povećanja broja predmeta u sudovima, a vlasti troše značajan dio javnog novca isplaćujući odštete strankama koje dugo čekaju na rješavanje sporova.

Vodič objašnjava što je pravo na suđenje u „razumnom roku“, na koje postupke je primjenjivo, koji su rokovi, kriteriji, pravni lijekovi te da li postoji pravo na novčanu kompenzaciju i koliki je njen iznos.Publikacija sadrži i značajan broj odluka Ustavnog suda BiH u kojima je primijenjena Europska konvencija i sudska praksa Suda u Straßburg. Vodič je izrađen u sklopu projekta:„Jačanje pravosudnih kapaciteta u BiH za usklađivanje domaće sudske prakse sa europskim pravnim standardima“, koji podržava Britanska velepolsanstva u Sarajevu.

Matthew Field, britanski veleposlanik u BiH, je naglasio da je osiguranje suđenja u „razumnom roku“ kontinuirani izazov za sve europske zemlje, pa tako i za pravosuđe u BiH.  

''Dodatni izazov predstavlja pandemija COVID-19 zbog zaštitnih mjera koje utiču i na dužinu sudskih postupaka. Stoga, pred sucima u BiH stoji težak zadatak – donositi odluke u razumnom roku. Ali, ispunjenje tog zadatka jača efikasnost pravosuđa u BiH. Nadam se da će Vodič i njegove preporuke ohrabriti sve iz struke da doprinesu zaštiti prava na suđenje u „razumnom roku“. Time će ukloniti eventualni  nesrazmjer između zagarantiranih prava i stanja u praksi'', rekao je veleposlanik Field.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je istakla kako je poštivanje prava na pravično suđenje u "razumnom roku" u interesu građana, države, ali i Europskog suda za ljudska prava. Kršenje ovog prava za građane ima nepopravljive posljedice jer "zakašnjela pravda je nepravda".

"Poštivanje ovog prava je i u interesu države Bosne i Hercegovine koja izbjegava stvaranje loše slike o zaštiti ljudskih prava. I, konačno, ono je u interesu samog Suda u Straßburgu, koji se bori s velikim brojem nerješenih predmeta, kojih bi bilo manje da je primjena odredaba Europske konvencije i njegovih presuda u državama članicama djelotvornija", izjavila je direktorica Braithwaite.

Vodič je namijenjen suciama, tužiteljim, odvjetnicima, pravobraniteljima akademskim istraživačima, ali i novinarima i nevladinim organizacijama koji prate rad pravosudnog sistema.Vodič možete preuzeti na sljedećem linku: https://bit.ly/3sXT8WJ

Publikacija je dio širih aktivnosti koje AIRE centar provodi u BiH, koje uključuju: uspostavljanje baze sudskih odluka najviših sudova pod pokroviteljstvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, godišnji forum najviših sudova u BiH, suradnju s centrima za edukaciju sudaca i tužitelja, te izradu različitih publikacija i izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close