nikad odobreni sastanak

Predstavnici paradžemata ''otkazali'' dolazak u Sarajevo

Vijesti / Flash | 27. 02. 2016. u 15:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici neovisnih džemata u Bosni i Hercegovini, paralelnih zajednica koje okupljaju muslimane bez odobrenja Islamske zajednice BiH, otkazali su dolazak u Sarajevo kako bi tražili sastanak sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, iako je iz IZ-a ranije priopćeno da neće biti nikakvih pregovora, piše Al Jazeera.

Predstavnici "koordinacije neovisnih džemata" ranije su najavili da će danas doći u Sarajevo, kako bi razgovarali o inicijativi Islamske zajednice BiH da se takvi džemati do kraja veljače raspuste ili integriraju u zakonite strukture, ali su dolazak otkazali zbog smrti majke reisa Kavazovića.

"Poštovani, obavještavamo vas, kao i javnost, da je naš dolazak na razgovor o prethodno spomenutim pitanjima, odgođen zbog smrtnog slučaja u obitelji reisu-l-uleme ef. Kavazovića", navodi se u priopćenju, koje potpisuju Izet Hadžić, Emir Čajić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić.

'Niko s vama neće u Sarajevu pregovarati'

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko dana je Islamska zajednica BiH priopćila da neće pregovarati sa predstavnicima "koordinacije neovisnih džemata".

"Nitko s vama neće u Sarajevu pregovarati, niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu", navodi se.

Prije nekoliko dana Islamskoj zajednici dostavljeno je pismo "koordinacije neovisnih džemata" putem adrese Fatmira Alispahića i u njemu se IZ optužuje da u svojim odlukama o zatvaranju takvih džemata potiče "međubošnjački sukob", te se traže pregovori oko ovog pitanja.

IZ je i tada putem svoje web stranice na to odgovorila: "Tražit ćemo da svi takozvani džemati koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti IZ-a budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim, pa ni s Vama, niti članovima navodne 'koordinacije'."

'Monstruozan projekat'

U jučerašnjem priopćenju, IZ je ponovila takav stav.

"Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pozornost s problema i nevoljama u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način", navodi se.

Dodaje se da je "točno i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije."

"Ideologija tekfira je podloga na kojoj su izrasli monstrumi koji na ratištima Bliskog istoka čine zlodjela koja sa učenjem islama nemaju nikakva dodira i koja nisu viđena u četrnaestostoljetnoj povijesti muslimanske prakse. U ime koga i za čije ciljeve rade ovakva zlodjela ne znamo, ali je sasvim jasno da su ih za ovakvu manipulaciju i zloupotrebu pripremili ideolozi tekfira. Zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim monstrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi'', piše Al Jazeera.

Navodi se i da Islamska zajednica neće i ne smije zašutjeti i preći preko nakane da se islam i muslimani u Bosni i Hercegovini "uvuku u jedan ovakav monstruozan projekt".

U Bosni i Hercegovini se nakon rata pojavilo više neovisnih, odnosno paradžemata, koji organiziraju vjerski život svojim sljedbenicima bez odobrenja IZ-a.

Podsjetimo, Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak kako je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović dobio pojačane mjere sigurnosne zaštite, nakon što mu je jedan pripadnik terorističke organizacije Islamska država uputio prijetnje smrću, te također da su vlasti BiH raspisale međunarodne tjeralice za desecima bh državljana koji se bore u redovima terorista, prije svega u Siriji i Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close