Požari, klizišta, poplave

Predstavljen Sustav analize rizika od katastrofa

Sustav analize rizika od katastrofa je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2019. u 18:15 Bljesak.info
Predstavljen Sustav analize rizika od katastrofa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u srijedu predstavljen Sustav analize rizika od katastrofa s mapom ugroženosti šuma od požara i prijedlog metodologije izračuna rizika od požara. Bit će najavljen i novi projekt u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koji će financirati Vlada Češke, a realizirati UNDP.

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), u suradnji sa ekspertima iz oblasti zaštite od požara iz Češke, radio je na pripremi mapa ugroženosti šuma od požara u lokalnim zajednicama Livno i Mrkonjić Grad kako bi one mogle biti prikazane u Sustavu

Sustav analize rizika od katastrofa je online platforma koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti poplavama, klizištima i zemljotresima s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini, navodi BHRT.

Ova platforma se sastoji od tri modula. Prvi modul je dostupan široj javnosti, dok su ostala dva dostupna vlastima. Prvi modul na vrlo jednostavan način projicira mape rizika na Google mape, koje su potom dostupne javnosti.

Veleposlanik Republike Češke u našoj zemlji, Jakub Skalnik, rekao je da su dva češka stručnjaka radila na projektu tako što su kreirali metodiku mogućnosti sprečavanja požara, kao i pilot projekt mape potencijalnih opasnosti od požara u općinama Livno i Mrkonjić Grad.'

''Radi se procjena rizika na šumske požare. Delegirali smo općinu Livno koja se u proteklom periodu borila sa šumskim požarima, kao i cijeli Livanjski kanton. U tim sredinama živi mali broj ljudi, ali imamo veliku površinu. Tako ćemo znati gdje da skoncentriramo određene snage i kako da se pripremamo za prevenciju jer je to veoma važno'', rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close