Džaferović potvrdio

Predsjedništvo BiH putuje u Bruxelles kako bi ubrzali naš europski put

To će biti tri sastanka koja ćemo održati tada, a imat će još jedan put u Bruxelles 9. listopada.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2020. u 20:38 Bljesak.info
Šefik Džaferović gost BHT1 uživo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH bio je gost emisije BHT1 Uživo u kojoj je govorio o predstojećem putu članova Predsjedništva u Bruxelles na sastanak s europskim dužnosnicima.

''Mi ćemo 30. rujna imati sastanke s visokim predstavnikom Europske komisije i komesarom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josephom Borellom kao i s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i komesarom za susjedsku politiku Oliverom Varheljijem'', kazao je Džaferović za BHRT.

To će biti tri sastanka koja ćemo održati tada, a imat ćemo još jedan put u Bruxelles 9. listopada gdje ćemo se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. To je ono što u ovom trenutku znam.

''U Bruxelles putujemo da pokušamo ubrzati europski put BiH'', istakao je Džaferović.

''Trebali smo putovati u Bruxelles zajedno još na početku moga predsjedavanja još 21. ili 22. ožujka ali zbog pandemije nismo mogli putovati, kao niz drugih posjeta Predsjedništva u inozemstvo. Poziv za sastanak s Borellom dobio sam ja i ponudio sam drugoj dvojici članova koji su prihvatili'', kazao je on.

Suština je na taj način približiti BiH Europskoj uniji, a ubrzamo put prema EU, da upoznamo dužnosnike EU dokle je BiH došla sa 14 prioriteta iz mišljenja EK. Mislim da smo postigli određene korake u prethodnom periodu. Završili smo obvezu s izborima u Mostaru, formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju, Strategija javne uprave, pitanje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. Ostalo je pitanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, pitanje Javnih nabavki i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

''Napravili smo plan ispunjavanja 14 prioriteta EU i njihove realizacije'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, i to su u sve obveze koje trebamo riješiti do 20 studenog, dok ja predsjedavam. Nadam se da će BIH pokazati da je predana ispunjavanje 14 prioriteta a oni su uvjet da dobijemo kandidatski status. Zatražit ćemo taj kandidatski status krajem godine ili na proljeće naredne godine'', kazao je.

Džaferović je kazao da misli da smo mogli i bolje, i da to cijela javnost zna.

''Ali zbog trenutnih okolnosti u ovakvoj smo situaciji. Ne možemo reći da smo ispunili sve što se od nas očekuje, a ne možemo ni kazati da nismo krenuli naprijed. Predsjedništvo BIH pokazuje predan rad na putu europskom putu''.

Kopirati
Drag cursor here to close