Mir u svijetu

Predsjedništvo BiH izražava žaljenje zbog pogoršanja odnosa Saudijske Arabije i Irana

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 14:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izražava duboko žaljenje zbog pogoršanja odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, koje je kulminiralo prekidom diplomatskih odnosa.

U zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH se navodi da kao dvije posebno uticajne zemlje u bliskoistočnoj regiji, te države ujedno imaju i posebnu odgovornost za sigurnost i blagostanje, vlastitih i građana drugih zemalja u svom okruženju.

"Imajući to u vidu, držimo kako je ponovna uspostava diplomatskih odnosa i dijaloga  dviju zemalja neophodna da bi se prevenirale sve neželjene situacije, koje je mnogo teže kontorlirati u okolnostima nepostojanja diplomatske komunikacije", istaknuto je.

U tom kontekstu podsjeća se i na rastući problem terorizma i ekstremizma koji su prijetnja cijelom svijetu, a napose zemljama u regiji.

"Cijenimo kako najveću korist od neprijateljstva ovih dviju zemalja imaju upravo pobornici ekstremnih ideologija. S tim u vezi sa žaljenjem konstatujemo da aktuelna sigurnosno-politička situacija otvara prostor destruktivnom djelovanju usmjerenom ka podrivanju institucija, država, međunarodnog poretka, kao i globalnih civilizacionih odnosa i postignuća",  kaže se u zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH "duboko vjeruju da obustava rivaliteta, bazirana na obostranim naporima ka ponovnoj uspostavi i jačanju povjerenja i suradnje između Rijada i Teherana, predstavlja najbolji mogući odgovor na brojne političke, ekonomske i sigurnosne izazove".

"Suradnja ovih dviju, za BiH prijateljskih zemalja, u borbi protiv zajedničkih izazova je osnovni preduvjet izgradnje stabilnog okruženja. Zahlađenje odnosa i eventualna eskalacija tenzija nesumnjivo štete interesima obiju zemalja i umanjuju perspektive ukupne stabilizacije prilika u regiji", naglašeno je u zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH izražava iskrenu nadu da će se politika sukoba i izolacionizma povući pred razumnom politikom suradnje i izgradnje dobrosusjedskih odnosa, koja nesumnjivo vodi ka miru, stabilnosti i općoj dobrobiti, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close