Ranko Debevec

Predsjednik Suda BiH kažnjen javnom opomenom

Disciplinska komisija je utvrdila odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su
Vijesti / Flash | 04. 08. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) utvrdila je disciplinsku odgovornost Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine te mu izrekla mjeru javne opomene.

Kako je priopćeno iz VSTV-a, Disciplinska komisija je utvrdila odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

''Tuženom se za navedene disciplinske prekršaje izriče disciplinska mjera javna opomena'', naveli su u priopćenju.

Debevec je oslobođen disciplinske odgovornost za jednu točku iz tužbenog zahtjeva, navodeći da je oslobođen za točku b, bez dodatnog objašnjenja ove točke, piše Detektor.ba.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tijekom prosinca 2020. godine sastao s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, ispred stana treće osobe kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se tereti i da je od 2004., s izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inozemstvu, odnosno Španjolskoj, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Ured disciplinskog tužitelja je u završnoj riječi zatražio da Disciplinska komisija Debevcu izrekne jednu ili više disciplinskih mjera, a njegovi pravni zastupnici da se tužba u cijelosti odbije.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od osam dana od dana njenog prijema.

Kopirati
Drag cursor here to close