Suđenje

Predmet Respiratori: Zakon nije onemogućavao hitne nabavke

Prema riječima Salčina, suspenzija Zakona, koju su spominjali na sjednici, značila bi da ne bi bilo nikakve kontrole u nabavkama.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2021. u 19:05 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora izjavio je da je prošle godine na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine objasnio da se javne nabavke mogu vršiti po skraćenoj proceduri i da nema potrebe za izmjene zakona.

Bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin izjavio je da je polovicom ožujka prošle godine Agencija dobivala mnoštvo upita u vezi sa hitnim nabavkama medicinske opreme zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Nema čekanja

On je rekao da je nakon informacija da se želi mijenjati Zakon o javnim nabavkama kontaktirao federalnog premijera i prisustvovao proširenoj sjednici Vlade FBiH 16. ožujka 2020. godine.

Salčin je kazao da je u neformalnom dijelu pred početak sjednice, kao i u službenom dijelu, objašnjavao da nema potrebe za pokretanjem izmjene Zakona, koja bi trajala najmanje mjesec, i da je moguće izvršiti hitne nabavke.

Svjedok je objasnio da Zakon o javnim nabavkama predviđa mogućnost nabavke pregovorima s jednim ili više dobavljača, uz minimalnu dokumentaciju i mogućnost kupovine u roku od dana.

Dodao je da je moguće i izuzeće od primjene Zakona u izuzetnim okolnostima kada ugovarač ne može predvidjeti potrebe i da se tada nabavka može obaviti za nekoliko sati. Napomenuo je da u tom slučaju ugovarač donosi odluku o izuzeću, a Agenciji je dužan da u roku od 30 dana dostavi izvještaj i obrazloži zbog čega je tako postupio.

Salčin je rekao da su na sjednici Vlade direktori kliničkih centara isticali da nemaju potrebnu opremu, a spominjali su se i respiratori. Kazao je da su mu govorili da ne mogu čekati “sutra”, i da mu je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla prije početka sastanka da će biti odgovoran ako ne kupe što im je potrebno.

Prema riječima Salčina, suspenzija Zakona, koju su spominjali na sjednici, značila bi da ne bi bilo nikakve kontrole u nabavkama, javlja detektor.ba.

On je rekao da se tog dana sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, koji mu je također kazao da mnogi traže suspenziju Zakona. On je rekao da je ponovo objasnio svoje stavove i da su se dogovorili da Agencija izda priopćenje u kojem će pojasniti zakonske mogućnosti za hitne nabavke.

Dodao je da je priopćenje izdano 17. ožujka i da je proslijeđeno svim ugovornim organima i dobavljačima. U priopćenju prezentiranom u sudnici se navodi da je nabavku u izuzetnim okolnostima moguće realizirati i za nekoliko minuta.

Salčin je rekao da je u tom periodu Agencija pokrenula pojačani monitoring nabavki, a nakon što su od jednog portala i jedne organizacije dobili upite, zatražili su dokumentaciju od Federalne uprave civilne zaštite. Oni su im, kako je naveo, dostavili odluku o izuzeću i ugovor o nabavci.

Ispričao je da su kasnije vidjeli da se ugovor objavljen na portalu i onaj koji im je dostavila Federalna uprava civilne zaštite ne slažu u opisu naziva uređaja. Dodao je da su im iz Federalne uprave kazali da se radilo o tehničkoj grešci.

Salčin je rekao da je na osnovu monitoringa u tom periodu podnijeto 11 krivičnih i više prekršajnih prijava.

Mogućnosti

S premijerom Fadilom Novalićem sudi se suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i samoj firmi, kao i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević.

Na pitanja Novalićeve braniteljice Vasvije Vidović, Salčin je potvrdio da je u to vrijeme situacija bila alarmantna na svjetskoj razini, da se tražila brza reakcija, da su proglašavana izvanredna i stanja nesreće, te da je bilo restrikcija na izvoz medicinske opreme iz Europe.

Vidović je prezentirala jedan od zaključaka Vlade kojim se od Vijeća ministara traži izmjena Zakona o javnim nabavkama. Salčin je potvrdio da je Agencija 30. ožujka uputila dopis, u kojem je spomenula inicijativu Novalića, te ponovila da nema potrebe za izmjenama Zakona.

Solakov branitelj Kadrija Kolić tvrdio je, pozivajući se na tonski zapis sa sjednice, da Salčin nije govorio o mogućnosti pregovora sa dobavljačima nego isključivo o izuzeću od Zakona. Svjedok je rekao da je spominjao obje mogućnosti.

Branitelj je također tvrdio da ugovorni organ nije dužan dostaviti izvještaj u slučaju izuzeća.

Vijeće je upozoravalo Kolića zbog postavljanja pitanja o onome što je svjedok već kazao. Predsjedavajuća Džemila Begović zabranila je većinu pitanja zbog ponavljanja ili nerelevantnosti, pozivajući branitelja više puta da “sjedne ako nema da pita svjedoka ništa što već nije rekao”.

Sudac Branko Perić je pred kraj ispitivanja rekao branitelju da nije postavio “nijedno pitanje bitno za njegovog branjenika i da bez potrebe maltretira svjedoka, kolege i Vijeće”.

Nastavak suđenja je 24. marta.

Kopirati
Drag cursor here to close