Tužiteljstvo BiH

Opasnost od bijega: Bh. tužiteljstvo predložilo pritvor osumnjičenog za terorizam

Pritvor je predložen Sudu BiH zbog opasnosti od bijega, da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo
Vijesti / Flash | 26. 11. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH predložilo je Sudu određivanje pritvora za Muniba Ahmetspahića /28/ koji se tereti za kaznena djela organiziranje terorističke grupe i terorizam.

Pritvor je predložen Sudu BiH zbog opasnosti od bijega, da bi osumnjičeni mogao ponoviti kazneno djelo, kao i da bi njegov boravak na slobodi mogao izazvati uznemirenje javnosti i narušavanje sigurnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Ahmetspahić je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani takozvane "Islamske države", koja je od Vijeća sigurnostiUN proglašena terorističkom organizacijom. 

Osumnjičeni, koji je poznat i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira", tereti se da se borio u jedinicama radikalnih vjerskih grupa "DŽebhatu Nusra" i "Islamska država". 

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizoiro i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje. 

Ahmetspahić se dovodi u vezu i sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu u listopadu 2011. godine. 

Tužiteljstvo je navelo da je u ovom predmetu i sprovedenim istražnim operacijama, ostvarena značajna međunarodna suradnja sa partnerskim instuticijama SAD. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhitili su Ahmetspahića u četvrtak, 22. studenog, na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo. Ahmetspahić, koji je iz Zenice, godinama je boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika selefijske zajednice, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close