Još malo pa nestalo

Predizborna navala na državne jasle

Direktor Agencije za državnu službu BiH, kaže za "Nezavisne" da ne može ni potvrditi ni negirati da to ima veze s izborima, te da je broj zapošljavanja, odnosno natječaja i zahtjeva za dodatno zapošljavanje, "možda malo" povećan.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2018. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U institucijama BiH, a prema podacima sa web-stranice Agencije za državnu službu BiH, u tijeku je zapošljavanje više od sto službenika u više od 30 institucija.

Ovo, kako neki kažu "prekomjerno" zapošljavanje, može se dovesti u izravnu vezu s predstojećim izborima s obzirom na to da uglavnom ministri i direktori raznih institucija svoje ljude pokušavaju ostaviti iza sebe, prenose Nezavisne novine.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, kaže za "Nezavisne" da ne može ni potvrditi ni negirati da to ima veze s izborima, te da je broj zapošljavanja, odnosno natječaja i zahtjeva za dodatno zapošljavanje, "možda malo" povećan.

"Imamo više od 70 institucija. Mislim da su neke od njih čekale nove pravilnike da bi oglasile nova radna mjesta, ali u svakom slučaju novac za njih u proračunu je osiguran", rekao je Akšamija naglašavajući da je prošle godine prvi put bio veći odliv nego priliv službenika, te da za godinu dana iz institucija BiH ode oko 100 ljudi.

Pored javnih oglasa za zapošljavanje, trenutno su u institucijama BiH aktivne i desetine internih oglasa i njima se uglavnom traže stručni suradnici za određene oblasti, sekretari sektora ili ministra, a na ove oglase mogu se prijaviti isključivo službenici koji su već zaposleni u tom ministarstvu ili agenciji.

O koliko većem zapošljavanju se radi govori i podatak da su tijekom cijele 2017. godine u institucijama BiH zaposlena 82 državna službenika, što će sasvim sigurno biti daleko manje nego ove godine. Samo u proteklih nekoliko mjeseci u institucijama BiH raspisane su desetine natječaja, a radnike i državne službenike traže svi, od ministarstava preko agencija do Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH. U aktualnom mandatu Vijeća ministara BiH, točnije od 31. ožujka  2015. godine do 1. travnja  ove godine, u institucijama BiH, a prema podacima Agencije za državnu službu BiH, zaposleno je 319 državnih službenika.

 

Analitičari naglašavaju da je to poznata i sveprisutna praksa u BiH da se pred svake izbore poveća zapošljavanje, a dobar dio tog zapošljavanja odnosi se na radnike koji su prethodno primljeni po ugovorima ili na određeno vrijeme.

"Toliko zapošljavanje sigurno se može dovesti u vezu s predstojećim izborima. Treba riješiti status svojim ljudima, tu su savjetnici i druge osobe koji vrlo često završavaju u određenim agencijama i institucijama. Što je najgore, niko ne vodi računa da li tim institucijama trebaju novi radnici i tako je prilikom svakih izbora, zbog čega i imamo prekomjeran broj ljudi u javnom sektoru", rekao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i član strateškog odbora Koalicije "Pod lupom", koja nadzire izborni proces u BiH.

On naglašava da pred svake izbore vlast koja je bila u tom mandatu zapošljava svoje ljude, te da je to ove godine možda naročito izraženo s obzirom na sve što se događa kada su u pitanju izbori, zbog čega treba postaviti i pitanje legitimnosti samog izbornog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close