ponudite rješenja

Predizborna kampanja u BiH - a gdje su tu djeca?

Vijesti / Flash | 16. 09. 2016. u 14:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini Save the Children i World Vision pozvale su političare, građane i medije da djecu stave u fokus predizborne kampanje koja se vodi uoči ovogodišnjih lokalnih izbora zakazanih za 2. listopada.

Ocijenili su da u izjavama političara gotovo da i ne postoje konkretni prijedlozi za rješavanje problema koja se tiču djece, posebno one iz ranjivih grupa.

''Osim generalnog navođenja prepreka s kojima se suočavaju djeca i obitelji, rijetki politički programi nude odgovore na pitanje kako te prepreke prevazići na lokalnoj razini'', smatraju u ovim organizacijama.

Stoga su pozvali političare koji su se kandidirali na lokalnim izborima da ponude konkretna rješenja iz svih oblasti koja se tiču djece, posebno za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, s poteškoćama u razvoju, djecu pripadnika etničkih manjina, djecu koja žive i rade na ulici te djecu bez roditeljskog staranja.

Glasače su pozvali da se pri izboru kandidata informiraju o tome što nudi u programu rada za djecu, a medije da zahtijevaju i preispituju odgovornost političara prema djeci, te da se i sami odgovorno ponašaju kada je u pitanju prikazivanje djece u medijima u okviru predizborne kampanje.

U priopćenju su podsjetili da je djetinjstvo jedinstven i neponovljiv period koji određuje budućnost svakog djeteta i priprema ga za svijet odraslih zbog čega je i obaveza svih da najbolji interes djeteta bude prioritet u svim situacijama.

To se posebno odnosi na situacije kada se biraju ljudi koji u naredne četiri godine trebaju osigurati da svako dijete, bez izuzetka, u svojoj lokalnoj zajednici živi dostojanstven život, bude u potpunosti zaštićeno i ima pristup kvalitetnom, inkluzivnom obrazovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close