Vijeće za tisak

Predizborna kampanja: Političke stranke žale se na pisanje web portala

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 14:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršna direktorica Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini Ljiljana Zurovac kazala je danas u izjavi za Fenu da je Vijeće od početka predizborne kampanje u BiH počelo dobivati žalbe političkih stranaka, odnosno kandidata na izborima te da se pretežno radi o žalbama na pisanje web portala.

Pojašnjava da sama žalba ne znači i da je napravljen prekršaj Kodeksa za tisak i online medije BiH te da će ove žalbe biti razmatrane na sjednici Žalbene komisije Vijeća za tisak krajem mjeseca, izuzimajući one koje su završene time što su mediji objavili demanti koje su im stranke ili pojedinci poslali.

Istaknula je da za Vijeće za tisak predstavlja problem to što ne dobivaju nikakva dodatna novčana sredstva za dodatni angažman Žalbene komisije i ljudi koji rade na žalbama u vrijeme predizborne kampanje.

Dodala je, žalba ne može biti riješena istog trenutka već će biti rješavana po redovnom postupku kako se inače rješava u Vijeću za tisak - mjesec dana za tiskana izdanja te dva mjeseca za magazinska izdanja, a za online medije po pristizanju žalbe.

Zurovac je naglasila da političke stranke i kandidati na izborima trebaju biti svjesni da mediji imaju pravo izvještavati o svemu što je u vezi s informiranjem građana i što je bitno za informiranje o izborima te da mediji ne služe kao promotori određene političke ideje ili izbornog programa neke političke stranke ili pojedinca.

''Stoga će Vijeće za tisak sve žalbe rješavati isključivo u skladu s Kodeksom za tisak i online medije te u skladu s profesionalnim standardima medijskog izvještavanja i nikako drugačije'', naglasila je izvršna direktorica Vijeća za tisak u BiH.

Podsjetila je na član 16. točku 17. Izbornog zakona po kojem se sve političke strukture koje sudjeluju u izborima žele žaliti na izvještavanje tiska, mogu žaliti Vijeću za tisak, istaknuvši da je to zapravo zastarjelo.

''Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine trebalo je to promijeniti na sugestiju Vijeća za tisak, jer tamo nema online medija, ali oni nisu htjeli mijenjati'', kazala je Zurovac.

Zaključila je da će ova predizborna kampanja SIP-u pokazati da su napravili grešku te da online medije treba prihvatiti kao medije koji ozbiljno utječe na izborno tijelo, bez obzira na njihove greške, brzinu i kršenja profesionalnih standarda.

Kopirati
Drag cursor here to close