Kreso

Pravosuđe u BiH pod pritiskom: Pustite nas da radimo svoj posao

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 13:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih gotovo 11 godina rada Suda BiH, više smo puta bili u teškim situacijama, imali vrlo komplicirane predmete, predmete od javnog i medijskog interesa. Međutim, ne pamtim da smo ikada bili izloženi ovakvoj vrsti pritisaka, ocijenila je u intervjuu Feni predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

''Nikada se nije iznosilo toliko neprovjerenih informacija, neistina. Nikada se toliko otvoreno nije pokušavalo utjecati na pravosudne institucije. Stvorila se jedna generalno nepovoljna klima koja nikome ništa dobro ne može donijeti. Čak ni prijetnje referendumom, koji je već dva puta najavljivan, nisu nanijele toliko štete, jer i da je održan ne bi imao obavezujući karakter, s obzirom na to da je riječ o neustavnom djelovanju. Međutim, posljednja orkestrirana hajka na pravosudne institucije na državnoj razini kulminacija je pritisaka na naš rad'', kazala je Kreso.

Poručuje da odgovorno tvrdi da će suci raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone naše zemlje i "u to nemate razloga sumnjati".

''No mi moramo raditi u atmosferi u kojoj nema pritisaka i pokušaja miješanja u naš rad. Posao suca je izuzetno težak, odgovoran – suci odlučuju o ljudskim sudbinama, a to je teško raditi i u idealnim uvjetima. No, danas, nažalost, suci rade u izuzetno teškim okolnostima jer se pokušava uticati na njihovu nezavisnost i nepristranost. Stoga je moja poruka: pustite nas da radimo posao onako kako to nalaže Ustav i zakoni naše zemlje'', rekla je Kreso.

Stojim iza svojih izjava

Pozvala je sve one koji, kako kaže, već dugo zloupotrebljavaju njenu izjavu izvučenu iz konteksta da to prestanu raditi.

''Stojim iza svojih izjava, kojim se svi mogu koristiti, pod uvjetom da se prenose na način na koji sam to ja rekla, a ne da se izvlače iz konteksta i interpretiraju na način na koji nekome odgovara u određenom trenutku. Želim zatvoriti ovu temu i posljednji put, bez ikakave namjere da se pravdam, samo u interesu javnosti, razjasniti situaciju kako više ne bi bilo mjesta spekulacijama i zloupotrebama'', navela je.

Pojašnjava da je govoreći o terminu "pravosudna mafija", prije nešto više od godinu dana, gostujući u jednoj TV emisiji, rekla: "Nažalost, u zadnje vrijeme čujemo da se priča o pravosudnoj mafiji. Osim građevinske i zelene mafije, na moju veliku žalost i na žalost časnih kolega sudaca i tužitelja, sve češće čujemo termin pravosudna mafija. To su neki pojedinačni slučajevi“ i tom prilikom navela primjer suca koji sedam godina nije uradio izrečene presude i u 10 predmeta došlo je do apsolutne zastare gonjenja osoba što znači da najmanje 10 osoba nije osuđeno za kaznena djela koja su počinili.

Pojašnjava da je zapravo izrazila strah da bi takvo što moglo postojati i naglasila da je riječ o pojedinačnim slučajevima. Zloupotrebljavati njezine izjave, ističe, radi pokušaja degradacije cijele pravosudne zajednice potpuno je neprimjereno i odbija komentirati takve tvrdnje, jer su uvredljive i nemaju nikakvo uporište.

''Žalosno je što se danas, zbog neodgovornih pojedinaca, veliku većinu sudaca i tužitelja, koji odgovorno i predano obavljaju svoj posao, stavlja u isti kontekst. Na osnovu čega se može tvrditi da je cijeli sustav korumpiran? Zbog nekolicine neodgovornih pojedinaca? To ne dolazi u obzir. U svakoj struci naći ćete takve ljude (doktore, sveučilišne profesore), ni pravosuđe nije izuzetak. No, zbog nekolicine ne može trpjeti cijela profesionalna zajednica'', navodi.

Medijske optužbe da su prvi ljudi Suda i Tužiteljstva generatori političke montaže su, upozorava Kreso, teške i za to treba dati konkretne dokaze, činjenice koje moraju biti provjerljive i svima dostupne.

Ludilo u Sudu i Tužiteljstvu

''Ne može nitko hodati unaokolo i ljudima javno na teret stavljati takvo breme, a pri tome tvrdnje zasnivati na konstataciji „da je to tako zato što o tome svi govore, pa su to opće činjenice“. Molim vas, pa i da svi tako govore, a ne govore, kako to mogu biti činjenice? Na moj račun su iznesene teške optužbe i ja ću tražiti da čujem na čemu su zasnovane. Iznesene su i optužbe da u Sudu i Tužiteljstvo vlada nekakvo ludilo. Voljela bih čuti o kakvom se konkretno ludilu radi? Dalje se kaže da Sud nije radio po zakonu. Pitam, što konkretno Sud nije uradio po zakonu? Kada kažete tako nešto, onda morate biti precizni i ako znate da Sud, odnosno neki sudac nije radio po zakonu, onda ga zbog konkretnog propusta prijavite VSTV-u, tražite istragu i zahtijevate odgovornost. I to podržavam. Ali javno reći da Sud nije radio po zakonu i nakon toga otići kući kao da se ništa nije dogodilo je neodgovorno i neozbiljno'', navodi Kreso.

Po njenim riječima, pojedini odvjetnici su, nažalost, posljednjih dana imali veliku ulogu u pokušajima diskreditacije Suda i Tužiteljstva i na tom putu nisu birali sredstva, dezinformirajući javnost svojim izjavama i vlastitim tumačenjima pravnih standarda i primjenjivih kaznenih zakona. Tvrdi da su zloupotrebljavali medijski prostor da bi narušavali ugled pravosudnih institucija, a plasirajući informacije koje nisu bile potkrijepljene.

Kaže i da je neprijatno iznenađena izjavama koje su predstavnici vlasti davali posljednjih dana, a odnosile su se na tvrdnje da pravna država ne funkcionira, odnosno da je nema.

''Otišli su i korak dalje, pa su nam sugerirali kakve odluke trebamo donositi, a poslije toga su pričali o proeuropskom putu BiH. Neka preslušaju svoje izjave i procijene ide li to jedno s drugim. Tvrdim da ne, jer je riječ o otvorenim pokušajima utjecaja i pritisaka na nezavisno pravosuđe'', kazala je.

Omalovažavanje institucija

Naglašava kako niko ne smije dati za pravo da omalovažava pravosudne institucije na državnoj razini samo zato što rade svoj posao.

''Kada sam svojevremeno govorila da nismo tu kako bismo ispunjavali želje političara – tada sam mislila na političare RS-a koji su prijetili referendumom zato što im se nisu sviđale neke odluke Suda i Tužiteljstva. Danas kažem da nismo tu ni da bismo ispunjavali želje političara Federacije. Da li sada trebamo očekivati referendum u Federaciji BiH ili u bilo kojem dijelu BiH kada se nekom nešto ne sviđa? Tako ne funkcionira pravni sustav i tako ne funkcionira pravna država'', navodi Kreso.

Dalje kaže kako je točno da je Tužiteljstvo samo jedna strana u postupku – ali u sudnici. Tu su, dakle, obrana i Tužiteljstvo potpuno jednaki.

''Međutim, van sudnice Tužiteljstvo je pravosudna institucija na državnoj razini koja, baš kao i Sud BiH, provodi zakone države BiH. Tužiteljstvo je institucija koja se, baš kao i Sud, bori za institucionalni opstanak. Nije nikakva tajna da Sud i Tužiteljstvo BiH često imaju suprotna stajališta i viđenja određenih problema i mi smo o tome otvoreno govorili. U poslu ne štedimo jedni druge i upravo su mediji vrlo često govorili o tzv. "ratu Suda i Tužiteljstva“. Nije tu bilo nikakvog rata kao što ni sada nema nikakve tzv. "suradnje". Riječ je o jedinstvenom stavu o očuvanju institucionalne nezavisnosti. Tu smo itekako jedinstveni'', pojašnjava Kreso.

Kaže kako je opće poznato da često iznosi kritike i na račun rada VSTV-a.

''Članovi Vijeća ponekad donose odluke s kojima se mi ne slažemo. No kao državne pravosudne institucije nemamo dilemu u kojem pravcu moramo ići. Naš stav o tome mora biti jedinstven, u protivnom ničemu se dobrom ne možemo nadati. Dakle, ostavili smo postrani sve naše nesporazume i neslaganja i odlučili se zajednički boriti za opstojnost i nezavisnost pravosudnih institucija na državnoj razini. Mi ovdje ne pričamo o predmetima koji su jučer bili aktualni, onim koji su to danas niti o onim koji će možda sutra biti. Mi šaljemo poruku da nezavisno pravosuđe na državnoj razini nema alternativu i u tome smo jedinstveni'', zaključila je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Kopirati
Drag cursor here to close