Bh. populacijska politika

Pravo na zasnivanje obitelji - u proceduri prijedlog zakona o liječenju neplodnosti

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 16:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je izrađen na načelu zakonskog uređenja ove oblasti, sukladno dostignućima suvremene medicinske struke.

Zakon bi se trebao donijeti s ciljem sprječavanja zlouporabe stanica, embrija, kao i mogućnosti trgovine njima, te osiguranja ustavnog prava građana na zasnivanje obitelji.

Potvrdio je to na tematskoj sjednici 'Pravo na roditeljstvo bez diskriminacije' u Sarajevu, predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković.

Po njegovim riječima činjenica je da natalitet u BiH opada već deset godina uzastopno, kao i to da nedostaje sustavna pronatalitetna politika.

''Jedan je od važnijih segmenata populacijske, odnosno pronatalitetne politike jeste i pomoć države u sustavom rješavanju problema koji muči skoro 20 posto parova, koji se ne mogu ostvariti kao roditelji zbog zdravstvenog problema steriliteta'', istaknuo je Isaković.

Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH u okviru Tjedna ravnopravnosti spolova, organiziralo je navedenu sjednicu, kojoj su nazočili i predstavnici institucionalnih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti, nevladinih organizacija koje rade na pitanjima rodne ravnopravnosti, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

Razgovarano je o problematici medicinski potpomognute oplodnje i raznim oblicima diskriminacije zbog nepostojanja cjelovite zakonske regulative u ovoj oblasti, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close