Oštri republikanci

Pravljenje budalama duvanjskog kraja

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospodarska revitalizacija, tjeranjem investitora u druge općine. Demografski oporavak, tjeranjem stanovništva u inozemstvo. S ovim bi se riječima mogao podvući odnos između predizborne retorike i stvarnog stanja bilo vladajućih, bilo tzv. „oporbe“ u Tomislavgradu'', navodi duvanjski ogranak Hrvatske republikanske stranke dodajući kako predizborna kampanja trpi svaki mogući retorički besmisao, ali da nisu mogli ne reagirati na očigledno pravljenje budalama pučanstva duvanjskog kraja.

''Ovih dana sa svih plaćenih medijskih i marketinških kanala ne mogu nas mimoići investicije, demografski rast, EU-fondovi, itd. Političke stranke koje su nas do sada vodile u općinskom vijeću kao da tek stupaju na političku scenu, očigledno smatraju kako smo svi u Tomislavgradu kratkog pamćenja. Valjalo bi malo osvježiti pamćenje i usporediti sa stvarnošću, čisto da se vidi kako to i vlast i tzv. oporba „investira“ i radi na poboljšanju demografske slike Tomislavgrada'', navede duvanjski republikanci podsjećajući kako su izborne 2012. godine sve agencije prenijele vijest da se u Crvenicama otvara velika tvornica ribarskih brodica, patrolnih čamaca i jahti.

''Najbolji mogući scenarij: greenfield investicija - investitor iz inozemstva u suradnji s lokalnim suradnicima ulaže svoj novac, odradio je samostalno pripadajuću infrastrukturu, osigurao strojeve, nedostaje samo administrativni dio koji se da riješiti u roku od desetak dana i proizvodnja može krenuti. Iste, izborne 2012. godine skoro u isto vrijeme općinu su posjetili investitori iz Belgije. Namjera je otvoriti tvornicu opruga u Stipanjićima. Opet najbolji mogući scenarij: greenfield investicija – investitor je samostalno pokrio sve troškove sudske registracije, uzeo bi u najam postojeću infrastrukturu, plan je prerađivati poluproizvod koji bi se nakon prerade izvozio u zemlje Beneluxa'', navodi HRS.

U priopćenju za javnost stranka ističe kako je danas u Crvenicama prostor gdje je trebala biti tvornica jahti i čamaca skladište u kojem ne radi nitko.

''Ukoliko u večernjim satima prođete tim mjestom vidjet ćete više kuća sa ugašenim svjetlima, nego upaljenim. U Stipanjićima, gdje je trebala biti „B-Spring“ tvornica opruga, po prvi put u povijesti se dogodilo da je podružna škola dijete koje je trebalo poći u prvi osnovne vratila doma za dogodine, jer u mjestu nema dovoljno djece da bi se zadovoljio zakonski zadani minimum za razredno odjeljenje. „B-Spring“ ovih dana počinje izgradnju tvornice u općini Livno, gdje će raditi i desetak radnika iz Tomislavgrada. Moramo ovim putem čestitati općini Livno što su shvatili vrijednost novih investicija, te nisu dopustili da investitori napuste ovaj kraj'', navodi HRS.
Duvanjski HRS navodi kako je razlog zašto su investicije napustile općinu skoro pa identičan: umjesto da se podrži investitore u njihovim namjerama i olakša administrativni dio posla, njima se na sve moguće načine otežavalo, pa i oko primjerice dobivanja najbesmislenijih dozvola, poput priključka za struju i vodu.

''Sve iz razloga što nisu željeli ispod stola „podmazati“ naše lokalne šerife. Niti su vladajući u općini odgovarali za počinjeno, niti je tzv. oporba pravodobno, smisleno i konkretno reagirala ne bili investitori ostali u općini. Očigledno djeluju i nastupaju skupa. Kao što smo rekli, predizborna kampanja trpi sve, pa i pravljenje naroda budalama pričama o investicijama i povratku ljudi u duvanjski kraj. No, to ne znači da mi budale i jesmo. Nismo slijepi pored zdravih očiju i nismo kratkog pamćenja. Najiskrenije se nadamo kako će na sljedećim izborima i Tomislavgrad progledati i znati odvagati bajke od stvarnosti'', navodi se u priopćenju OO Tomislavgrad HRS.

Kopirati
Drag cursor here to close