Teška situacija

Praštalo: BiH zbog rata ima simpatije Europske unije

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 10:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, iako je nakon okončanja rata prva dobila priliku 2008. godine za ubrzano pristupanje u Europsku uniju (EU), sada u tom pogledu zaostaje za svim susjednim zemljama i u rangu je Kosova - izjavio je predsjednik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini (EP u BiH) Predrag Praštalo.

Kako je rekao na današnjoj pres-konferenciji povodom 9. svibnja, Dana Europe, BiH ipak zbog specifičnosti društva i događanja u ratu gdje je platila najveću cijenu, ima veliku simpatiju i podršku europskih subjekata "koji će joj dati priliku i omogućiti da se vrati na tračnice".

Optimistična procjena predsjednika EP-a u vezi s datumom pristupanja BiH Europskoj uniji je da će se to dogoditi 2025. godine, zajedno s ubrzanim europskim putem Srbije i Crne Gore.

Napomenuo je da se sada Europa nalazi u najtežem trenutku postojanja i da se sada bavi sama sobom, zbog čega ispaštaju i BiH i sve zemlje u regiji, ali nedavni izbori u Francuskoj, kaže, bude nadu da će Europa ojačati.

''Kao što je vrijeme da BiH iz daytonskog pređe u briselsko društvo, tako je i vrijeme da Europa postane europski projekt, a ne nečijih drugih interesnih sfera'', zaključio je Praštalo.

Predsjednik EP-a u BiH i direktor BBI banke Amer Bukvić danas su potpisali Memorandum o poslovnoj suradnji u okviru Foruma za poslovno lobiranje.

S tim u vezi, Praštalo je istaknuo da djelovanje EP-a u BiH, osim procesa europskih integracija, uključuje i suradnju s lokalnim zajednicama i privrednim sektorom u BiH. Stoga su prošle godine počeli s pripremom projekta "Forum za poslovno lobiranje pri EP-u u BiH", s ciljem da daju doprinos razvoju ekonomskih odnosa u našoj zemlji.

Osim lokalnih zajednica, namjera im je da kao partnere u ovom forumu imaju predstavnike uspješnih gospodarskih subjekata kao što su BBI banka, Meggle, Bimal…

''Svi zajedno želimo dati doprinos jačanju ekonomskih odnosa na način da uvežemo lokalne zajednice i privredni sektor'', kazao je Praštalo, ističući da su napredne lokalne zajednice bitne za svako društvo koje želi napredovati.

Direktor BBI banke Bukvić istaknuo je da su potpisivanjem ovog memoranduma ozvaničili suradnju s EP-om u BiH, koju ubuduće žele intenzivirati pripremama projekata koje će prezentirati investitorima iz EU i svijeta.

''Jedini put za BiH i prioritet svih prioriteta je ekonomija'', naglasio je Bukvić.

Robert Schuman predstavio je 9. svibnja 1950. godine prijedlog kreiranja organizirane Europe. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Europska unija, jer predstavlja uvod u Montansku uniju.

Danas, 9. svibanj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji, zajedno s himnom i zastavom, identifikuje politički entitet EU. Na Vijeću EU u Milanu 1985. godine donesena je odluka da se 9. svibanj obilježava svake godine.

Kopirati
Drag cursor here to close