Poziv nadležnima

Koordinacija Srba poziva da se sankcioniraju prijetnje Srbima u Mostaru

"Mogu do prvog diranja muslimana, poslije toga ima da se zapitaju da li da se pojavljuju tu. Da se na Bajram diraju muslimani u Gacku, a da vi dolazite bez problema? Ne ide", jedna je od poruka svećeniku.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2019. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija Srba Mostar najoštrije osuđuje prijetnje upućene putem društvenih mreža svećeniku i pravoslavnim vjernicima koji su se okupili u utorak 28. kolovoza u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara da proslave Veliku Gospojinu.

''Pozivamo nadležne institucije da adekvatno sankcioniraju prijetnje upućene očigledno isključivo iz vjerske i nacionalne mržnje i osiguraju da se svi građani Mostara osjećaju sigurno i lagodno. Žalosti nas šutnja organa vlasti u Gradu Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Federaciji koji nisu osudili incident, prijetnje i govor mržnje iskazan prema pripadnicima srpskog naroda'', navodi se u priopćenju Koordinacije Srba Mostar.

''Srpska udruženja i organizacije koje djeluju na području Mostara kroz svoj rad i djelovanje nastoje maksimalno graditi zdrave i dobre odnose među svim narodima i građanima, te uvijek doprinijeti stabilizaciji i prosperitetu Mostara i svih njegovih građana'', poručuju.

Naglašavaju da uvijek osuđuju sve incidente koji dolaze od neodgovornih pojedinca ili grupa koje mogu stvoriti jako negativnu atmosferu i posljedice.

Svećenik iz Blagaja kod Mostara Branimir Borovčanin rekao je da je izvjesni Haris Čustović uputio opasne prijetnje mostarskim Srbima koji su došli u Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u ovom mjestu da prisustvuju liturgiji i tradicionalnom saboru za Veliku Gospojinu.

U jednoj od prijetećih poruka koju je napisao Čustović na društvenim mrežama ispod objave o obilježavanju Velike Gospojine u Blagaju, navodi se: "Mogu do prvog diranja muslimana, poslije toga ima da se zapitaju da li da se pojavljuju tu. Da se na Bajram diraju muslimani u Gacku, a da vi dolazite bez problema? Ne ide". 

Prijetnje je na društvenim mrežama uputio i svećeniku Borovčaninu, koji kaže da je nakon ovakvih istupa zabrinut i uplašen za svoju obitelj koja je jedina pravoslavna u cijelom Blagaju. 

"Uplašen sam za svoju obitelj, jer je ne znam o kome se radi. On na otvoren način prijeti. I kaže da je to demokracija", kaže svećenik Borovčanin.  Naveo je da su nakon ovih prijetnji uznemireni i Srbi iz okolnih mostarskih naselja koji su uglavnom manjina u mjestima gdje žive.

Kopirati
Drag cursor here to close