Sjednica

Pozdravljena odluka o izdvajanju sredstava za nacionalne manjine u BiH

Vijesti / Flash | 21. 01. 2016. u 16:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 16. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojen je Izvještaj o radu ovog savjetodavnog tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za 2015. godinu, a usvojen je i Prijedloga orijentacionog plana rada Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2016. godinu.

K znanju je primljen prijedlog kriterija za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, a radna grupa koja je radila na izradi ovih kriterija zadužena je da do naredne sjednice Vijeća pripremi novi prijedlog ovih kriterija, koji će u sebi sadržavati prijedloge iz rasprave sa ove sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Razmatrajući prijedlog za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Vijeće nacionalnih manjina BiH zaključilo je da će svoj prijedlog za izmjenu ovog zakonskog teksta dostaviti Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

K znanju je primljen i dopis Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo u vezi inicijative za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Vijeće je pozdravilo činjenicu da su u Proračunu institucija BiH za 2016. godinu predviđena sredstva koja su namijenjena nacionalnim manjinama u BiH.

S tim u vezi, Vijeće nacionalnih manjina usvojilo je zaključak da se uputi dopis u kojem će od Vijeća ministara BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH tražiti da, u slučaju rebalansa sredstava za ovu proračunsku godinu, za implementaciju akcionih planova romske nacionalne manjine u BiH budu planirana ista sredstva kao i u 2015. godini.

Vijeće nacionalnih manjina BiH primilo je k znanju Izvještaj o sastanku sa predsjedavajućima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održanog 28.12.2015. godine, kao i Izvještaj o statusu projekta Vijeća Europe koji podržava šest općina u Bosne i Hercegovine sa ciljem podrške nacionalnim manjinama, priopćeno je iz parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close