Hrvatska

Pozdrav ''Za dom spremni'' treba zaštititi zakonom

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 06:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ u nedjelju je u Splitu proslavljena 25. obljetnica osnutka te postrojbe, a predsjednik istoimene udruge rekao je da pozdrav "Za dom spremni" mora, kao službeni znak HOS-a, biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima.

U toj je postrojbi tijekom Domovinskog rata na bojištima diljem Hrvatske bilo angažirano ok 2.500 pripadnika, a 46 ih je poginulo i više od 300 ozlijeđeno. Pred spomenikom podignutim u čast poginulim članovima postrojbe vijenac su položila i svijeće zapalila, uz izaslanstvo Udruge IX. bojne HOS-a, i izaslanstva braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i više gradova i općina s područja Dalmacije.

Svijeće su zapaljene i kod murala Ircu Thomasu Crowley koji je poginuo kao pripadnik te bojne te kod murala nedavno smrtno stradalom vođi navijačke skupine Torcida Žanu Ojdaniću, koji se u Domovinskom ratu u uključio u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se nazočnima predsjednik udruge pukovnik Marko Skejo je pozvao da se pozdrav „Za dom spremni“ zaštiti zakonom, rekavši kako su se „opet ohrabrili protivnici hrvatske neovisnosti i krenuli vrijeđati hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav 'Za dom spremni'“.

Taj pozdrav, rekao je, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena "prestala rasprava o ovom svetom pozdravu". Smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom te da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a „i sve druge postrojbe.“

„Ministarstvo obrane RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima je i zastava HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav Za dom spremni, postrojbe koja je bila sastavni dio oružanih snaga RH“, rekao je, uz ostalo, Skejo.

Nazočnima se obratio zamjenik hrvatskog ministra branitelja Ivan Vukić koji je istaknuo kako „nemamo vremena i snage boriti se sa prošlošću“, jer treba rješavati nagomilane poteškoće braniteljske populacije i pojavu suicida u toj populaciji.

Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb koji je pozdravljen burnim pljeskom. Istaknute su bile ratne zastave te postrojbe i svih postrojbi s područja Splitsko-dalmatinske županije.
Nazočno je bilo i izaslanstvo HOS-a Sarajevo koje je nosilo zastavu s natpisom te postrojbe te zastavu s naslikanim ljiljanima za koju su rekli da je riječ o zastavi države BiH prije Daytonskog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close