1. srpanj

Pozdrav čuvarima javnog reda i mira - Obilježavanje Dana policije FBiH

Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH
Vijesti / Flash | 01. 07. 2021. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, 1. srpnja, Federalna uprava policije (FUP) danas je upriličila svečani defile ulicama glavnog grada na relaciji Vraca - Skenderija - Vijećnica - Vječna vatra - Skenderija - Marijin Dvor - Dolac Malta - Vraca.

Foto:Klix.ba / Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH

U svečanom defileu sudjelovali su policijski službenici sa službenim vozilima, motociklima i quadovima, uz pratnju helikoptera, čime je predstavljen dio snaga i opreme kojima FUP raspolaže, a koji su u funkciji stvaranja sigurnog okruženja.

Veliko interesiranje za aktivnosti policije

Ovaj nesvakidašnji događaj pobudio je veliko zanimanje i oduševljenje građana, posebno najmlađih, koji su izašli da pozdrave čuvare javnog reda i mira.

Foto:Klix.ba / Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH

Bila je to prilika za sve koji su se zatekli na maršuti defilea da se upoznaju sa opremom i vozilima koja policija koristi u svom radu.

Tijekom ove manifestacije demonstrirano je neraskidivo zajedništvo policije i lokalne zajednice, odnosno stanovništva, kao i visoki stupanj organizacije i spremnost policijskih snaga.

Video: Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH

Zadovoljstvo tim povodom iskazao je rukovoditelj FUP-ovog Terenskog ureda u Sarajevu, samostalni inspektor Nermin Šehović, istaknuvši kako je defile pokazao da građani vjeruju policiji te na simboličan način potvrdio odlučnost policijskih struktura da se maksimalno angažiraju na kreiranju stabilnog i sigurnog okruženja za sve.

Šehović je Feni kazao kako ga je posebno dojmilo prisustvo djece iz JU Djeca Sarajeva koja su pokazala veliko interesiranje za aktivnosti policije, što policiju dodatno obavezuje da sve kapacitete stavi u službu zaštite života, imovine i sigurnosti građana.

U osvrtu na širi kontekst policijskog angažmana, aktuelnu sigurnosnu situaciju ocijenio je dobrom, s obzirom na sve izazove s kojima se policijski službenici suočavaju, uključujući migracijsku krizu, organizirani kriminal, cyber-kriminal i druge oblike kriminaliteta.

Foto:Klix.ba / Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH

Šehović smatra da policija u FBiH ima dovoljno kapaciteta da odgovori svim tim i drugim sigurnosnim izazovima, rizicima i prijetnjama, podcrtavajući značaj preventivnog policijskog djelovanja i specijalističkog educiranja kadrova.

''Zasigurno, imamo resurse da odgovorimo na svaki sigurnosni izazov i čast mi je što sam pripadnik FUP-a '', poručio je Šehović, te uputio čestitke povodom Dana policije u FBiH.

U sklopu obilježavanja Dana policije u FBiH, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP) je organiziralo i niz drugih prigodnih sadržaja i aktivnosti.

Vijenac za poginule

Između ostalog, izaslanstvo FMUP-a danas je položila vijenac na Spomen-ploču poginulim pripadnicima nekadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH u zgradi FMUP-a, a potom je na šehidskom mezarju "Kovači" položila cvijeće na središnji nišan i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Minutom šutnje i polaganjem cvijeća odana je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a nakon toga cvijeće je položeno na mjesto ubojstvo Joze Leutara, bivšeg federalnog doministra unutasrnjih poslova, kao i na Spomen-ploču Centra za obuku policijskih kadrova "Mahir Begić" u Suhodolu.

Drugi dio aktivnosti policijskih snaga bit će predstavljen široj javnosti putem emisije "Slučajevi X", u kojoj će biti analizirano postupanje pripadnika Federalne uprave policije FMUP-a prilikom istrage pojedinačnih kriminalističkih slučajeva.

Foto:Klix.ba / Svečanim defileom i nizom drugih sadržaja obilježen Dan policije u FBiH

U tom sklopu bit će predstavljena i vježba Specijalne policijske jedinice i Sektora za podršku uz korištenje helikoptera, službenih pasa, dronova, naoružanja i ostale neophodne opreme u kojoj će biti prikazano djelovanje policijskih snaga u otežanim uvjetima.

Završni dio ceremonije bit će održan u Policijskoj akademiji FMUP-a, na kojoj će federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara uručiti nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u radu zaslužnim pojedincima i organizacionim jedinicama FMUP-a.

U međuvremenu, čestitke pripadnicima policijskih snaga povodom Dana policije u FBiH, uputio je federalni ministar unutasrnjih poslova Aljoša Čampara uz želju da i dalje postižu dobre rezultate, usprkos izazovima kojima su svakodnevno izloženi.

Istim povodom, policijskim strukturama u Federaciji BiH čestitke su uputili brojni istaknuti pojedinci i institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close