Gusti dim i vatra

Požar se širi prema Splitu, stanovnici bježe iz kuća i stanova

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 18:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne smiruje se požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita, a kako se približava kraj dana, vatra se približava i splitskom odlagalištu otpada Karepovcu, do kojeg je udaljena samo kilometar, doznaje se večeras od splitskih vatrogasaca.

Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomažu tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika.

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara.

U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog goleme količine dima, zatvorena je i cesta Solin-Klis.

Stanovnici ugroženenih mjesta automobilima s najpotrebnijim stvarima bježe iz kuća, pa je na prilaznim cestama prema Splitu poprilična gužva.

Gusti crni dim nadvio se i iznad Splita.


Gusti crni dim nadvio se iznad Splita (Foto: Bljesak.info)

''Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora'', rekao je novinarima u  ponedjeljak predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da mogu prići vatrogasne snage mogu prići vatri a slično je kraj Tugara, gdje je vatra odmaknuta od kuće, ali zbog vjetra može opet promijeniti smjer, kazao je Glavina.

"Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u prosjeku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi", rekao je vatrogasni zapovjednik Glavina.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su pričuvne snage Hrvatski hrvatske vojske stigle u dio Žrnovnice, te da će doći i vatrogasci iz četiri županije: Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke koje će pomoći vatrogascima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, koji tri dana neprestano gase uz nesebičnu žrtvu i pomoć lokalnog stanovništva.

Božinović je rekao da ozlijeđenih nema, osim što je jedan muškarac nažalost umro od srčanog udara, a  o materijalnoj šteti u ovom trenutku teško je precizno govoriti. Ima izgorjelih maslinika, štete na nekim objektima, nekim kućama, međutim za pravi očevid nam treba smirivanje situacije, kad bi postrojbe, odnosno istražna tijela Policijske uprave splitsko-dalmatinske izašla na teren i utvrdila pravo stanje stvari.

Ministar Božinović ne misli da je itko zakazao, nego da se radi o spletu negativnih koincidencija ili indicija, koje su dovele do velikog požarišta, koje se proteže na desetke kilometara, prije svega vremenski uvjeti, vrućine i česte izmjene vjetrova na koje nije naviklo ni domaće stanovništvo.

"U ovom trenutku je hrvatska vatrogasna služba maksimalno angažirana, ja bih rekao i sve dalmatinske županije, to je takav trenutak. Nadam se i siguran sam da ćemo iz ovoga izaći bez prevelikih posljedica. Ono što mogu poručiti jest da su Hrvatska i hrvatski turizam sigurni", dodao je.

Ministar obrane RH Damir Krstičević zahvalio je ljudima iz cijele Dalmacije na nesebičnom angažmanu te rekao da su angažirane dodatne protupožarne snage, da Hrvatska ima dovoljno resursa i zasad nema potrebe tražiti međunarodnu pomoć.

U izjavi ispred raketne baze u čijoj je blizini požar Krističević je rekao da je situacija pod kontrolom, da su rakete oko 70 metara pod zemljom i da vjeruje da će to ostati pod kontrolom i dalje. "Ne smijemo paničariti, treba sačuvati živote i imovinu", kazao je ministar Krstičević.

Kopirati
Drag cursor here to close