Bez vode

Povratnici najavili iseljenje zbog gradnje MHE na Drinjači

Nepoznati investitor planirao je izmjestiti korito rijeke Drinjače i ostaviti oko stotinu Bošnjačkih povratnika bez vode.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2019. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački povratnici u mjesto Glodi kod Zvornika najavljuju iseljenje sa svojih ognjišta ukoliko dođe do izgradnje mini hidrocentrale "Parni Lug" na Drinjači. Naime, nepoznati investitor planirao je izmjestiti korito rijeke Drinjače i ostaviti oko stotinu Bošnjačkih povratnika bez vode.

Video: 

Donja i Gornja Kamenica te Mjesna zajednica Glodi područja su u kojima je pronađeno 15 sekundarnih masovnih grobnica žrtava genocida u Srebrenici. I pored teške ratne sudbine, oko stotinu Bošnjaka se vratilo na svoje ognjište i započelo novi život. I kad su, bez značajnije pomoći države, stali na noge, prijeti im novo iseljenje.

Fikret Čikarić u svojoj vodenici možda melje posljednja zrna kukuruza, upravo na ovom mjestu planirano je izmještanje korita rijeke Drinjače za potrebe mini hidrocentrale koja će biti izgrađena s druge strane brda. Čikarić apelira na Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH te OHR da zaštite prava povratnika.

''Očekujemo da nas zaštite, jer je mijenjanje korita zabranjeno. Za centralu nije problem da je rade dolje, ispod sela, ali već su jednu napravili 150 metara iznad, pa hoće i ovu drugu. Ovdje više nema života'', poručuje Fikret.

Ukoliko mini hidrocentrala bude izgrađena, to će imati katasrofalne posljedice za lokalno stanovništvo i okoliš.

''Kada voda izađe hidrocentrale 'Medoš', ona se vraća u korito 150-200 metara i s drugom hidrocentralom uzimaju ponovo vodu kroz sljedeći tunel, propuštaju je na svoje turbine da proizvode električnu energiju. To je zamisao projektanata, a ostavljaju komplet ovaj dio korita rijeke Drinjače koji ide kroz naseljeno mjesto Glodi u dužini 8-10 kilometara da presuši'', ističe stanovnik Glodi Bekir Omerović.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović zna tko su investitori i tvrdi da će, zbog interesa lokalne zajednice, pokušati da zaustavi taj projekt.

''To su Omorika P. E. T. iz Doboja i Elmos Banja Luka. Mislim da su skupa u tom projektu. Jedan od njih je pokušavao i sa mnom da razgovara, uputio sam ga na ljude u Glodima. Mislim da je projekt nerealan što se tiče rješavanja imovinskih odnosa na prostorima Glodi. Učinit ću sve autoritetom prvog čovjeka lokalne zajednice da pokušamo spriječiti da se taj projekat realizira'', navodi Stevanović.

Mehmed Ademović je investirao oko milijun maraka u izgradnju odmarališta i zadruge. Zapošljava desetak povratnika. Izgradnjom mini hidrocentrale ostaje bez vode, investicija propada i radna mjesta će biti ugašena.

''Sramno je ovo šta se događa s nama. Platili smo teško period 1992-1995, sad ponovo plaćamo isti ceh. Što se tiče mene, ja mogu da odem. Ako budem morao da idem, ako mi uzmu vodu, obećavam da ću ovo zapaliti i zvat ću sve medije. Imam švedska putovnica, odoh u Švedsku, a šta će ovi ljudi ovdje što nemaju ništa'', poručuje Ademović.

Na potezu su država i OHR, koji bi trebali zaštititi elementarna ljudska prava bošnjačkih povratnika.

Kopirati
Drag cursor here to close