Proces

Povratak: 101 milijun eura za 5.400 obitelji

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 14:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Država BiH mora stajati iza povratka sve dok postoji volja i posljednje obitelji se vrati u prijeratno mjesto boravka, zaključeno je na današnjem sastanku ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihe Borovac i potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića.

U tom kontekstu posebno je istaknut značaj Regionalnog stambenog projekta vrijednog 101 milijun eura, a kroz koji će biti stambeno zbrinuto 5.400 obitelji, odnosno oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Većinu čine obitelji koje se u BiH vraćaju iz susjedne Hrvatske, Srbije i Crne Gore te interno raseljene osobe u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Borovac izvijestila je potpredsjednika RS-a Jerkovića o procesu provjera osoba koje će biti konačni korisnici Regionalnog stambenog programa, odnosno pomoći u izgradnji ili obnovi prijeratnih domova, a koja se vrši na terenu i u Republici Hrvatskoj, kao i drugim susjednim zemljama iz kojih su se prijavile obitelji s izraženom željom za povratak u BiH.

Jerković je izrazio zahvalnost na razumijevanju i predanosti ministrice na planu rješavanja problematike povratka. Također, izrazio je nadu da će znatan broj Hrvata biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu upravo zahvaljujući i Regionalnom stambenom projektu.

Na kraju je zaključeno kako je potrebno osigurati zajedničko djelovanje svih razina vlasti u cilju okončanja procesa povratka u Bosnu i Hercegovinu, jer zanimanje za povratak i dalje postoji, ali trenutno ne postoje i osigurani uvjeti da se povratak u toj mjeri i realizira, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close