Izbori u Mostaru

Poruka iz SIP-a za kampanju: Suzdržite se od izjava koje dižu tenzije

Sutra, 20.11.2020. godine službeno počinje izborna kampanja i traje do 19.12.2020. godine do 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će se održati u nedjelju, 20. prosinca 2020. godine sutra, 20.11.2020. godine službeno počinje izborna kampanja i traje do 19.12.2020. godine do 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja, priopćeno je iz Središnje izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u priopćenju, o odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja se definira kao „razdoblje u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima“.

''Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo:

1) voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju;

2) organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i

3) tiskati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi s izbornom kampanjom.

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Podsjećamo, političkim subjektima je zabranjeno:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna!) ravnopravnost,

3) postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima;

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana na koju Središnje izborno BiH posebno skreće pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje'', priopćeno je.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, priopćeno je danas iz SIP-a.

Regulatorna agencija za komunikacije o praćenju lokalnih izbora u Mostaru

Regulatorna agencija za komunikacije izvijestila je danas da su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva od 23. srpnja, zakazani lokalni izbori u Gradu Mostaru za 20. prosinac, te da su svi pružatelji medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje tog grada obvezni da poštuju Poglavlje 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Službeni početak izborne kampanje za lokalne izbore u Gradu Mostaru je 20. studeni i traje 30 dana. U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno sutra.

Radijske stanice koje svojim signalom, putem analogne zemaljske radiodifuzije, pokrivaju područje Grada Mostara su: BH Radio 1, Kiss FM, Radio Marija, Otvorena mreža, Radio Federacije, RTV Herceg Bosne, Radio BIG II, Radio BN, RP Široki Brijeg, Radio Gradska mreža, Mostarski radio, Radio Dobre vibracije, Radio Grude-Best, Radio postaja Mir Međugorje, Radio Mix, Radio postaja Posušje, Radio Stari grad, Radio Bobar, Mostarska panorama, Kalman, Obični radio, RTV Bir.

Televizijske stanice koje svojim signalom, putem analogne zemaljske radiodifuzije, pokrivaju područje Grada Mostara su: BHT 1, Hrvatska televizija Oscar-C, Televizija OBN, Televizija FBiH, O kanal i Nova BH.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 19. prosinca u sedam sati ujutro, i traje do njihovog zatvaranja.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na web stranici Agencije www.rak.ba , a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem web stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba.

Agencija je pozvala sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje, odnosno svoje izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama s oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih kronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se osiguranje tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close