Izvanredna sjednica

Bošnjački dužnosnici potaknuli uspostavu pričuvne policije kao odgovor na RS

Uvjeren je da će sjednica ići u dva pravca, prvi da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i drugi da se krene u reformu policijskih struktura u BiH, koje, po njegovom mišljenju, moraju biti unutar jednog sustava.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2019. u 19:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak će, 23. travnja, izvanredno zasjedati kako bi se razmotrio odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.   

''Zato sam poziv za sjednicu, osim članovima Povjerenstva, uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministru unutarnjih poslova Aljoši Čampari, zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormaua i predstavnicima drugih nadležnih institucija. Nadam se da će sjednica potaknuti i članove međunarodnih organizacija, pogotovo OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, koji ne bi trebali biti nijemi promatrači ovakvih prilika u BiH'', rekao je za Fenu predsjedavajući Povjerenstva Damir Mašić. 

Uvjeren je da će sjednica ići u dva pravca, prvi da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i drugi da se krene u reformu policijskih struktura u BiH, koje, po njegovom mišljenju, moraju biti unutar jednog sustava. 

''Ne možemo promatrati RS i Distrikt Brčko kao odvojeni teritorij te moramo iznaći moguće pravce djelovanja u svjetlu aktualnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a'', dodao je Mašić. 

Izvanredna sjednica Povjerenstva za sigurnost zakazana je u 13 sati u zgradi Federalnog parlamenta.

Na sjednici parlamentarnog povjerenstva, trebala bi biti donesena odluka da Federacija Bosne i Hercegovine započne s uspostavom pričuvnog sastava policije kao odgovor na najave vlasti iz Republike Srpske.

Iz SDA su tijekom dana svojim dužnosnicima u vlasti naložili pokretanje inicijative za "popunu i opremanje aktivnog sastava policije" u FBiH i županijama, te su istodobno zatražili i pokretanje procedure za izmjene zakona u FBiH i županijama kojima bi se omogućilo uvođenje pričuvnog sastava policije.

Jedino se hrvatski predstavnici u vlasti u BiH još uvijek nisu očitovati oko mogućnosti potpore uspostavi pričuvnog sastava policije u Federaciji BiH, ali i u županijama gdje su Hrvati u većini.

Kopirati
Drag cursor here to close