Nema alternative

Povjerenstvo za EU integracije Doma naroda Parlamenta FBiH zasjedalo u Mostaru

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 07:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održalo je danas u sjednicu u povodu aktivnosti vezanih za europske integracije BiH.

Na sjednici Povjerenstva čiji su članovi ujedno i članovi Kolegija Doma naroda, bio je i Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije (DEI) BiH.

Na sastanku su rezimirane poduzete aktivnosti Povjerenstva za europske integracije Doma naroda na što kvalitetnijoj pripremi procesa koji Federaciju BiH, uključujući i županije, čekaju na europskom putu koji za BiH, istaknuto je i ovom prigodom, nema alternativu.

Dom naroda koji je ujedno i Dom županija u ovom procesu ima posebnu ulogu jer zajedno s pripremama svojih izaslanika koji su ujedno i zastupnici u županijskom Skupštinama priprema i županijsku razinu vlasti za njihov dio posla u procesu prilagodbe domaćeg zakonodavstvu država članica Europske unije.

- Naš cilj je na što kvalitetniji način pripremiti izaslanike u Domu naroda, ujedno i zastupnike u županijskim Skupštinama za proces europskih integracija i prilagodbe zakonodavstvu Europske unije kroz usvojeni Mehanizam koordinacije kojeg moramo tretirati kao tehničko, a ne političko pitanje - kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda i predsjednica Povjerenstva za eu integracije tog doma.

Bradara je podsjetila kako je 20. rujna ove godine BiH dobila pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU i sada očekuju upitnik od Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo.

- Pitanja, odnosno upitnik bi trebali stići početkom prosinca i brzina odgovora ne znači ništa ali je bitno da ti odgovori budu kvalitetni i da daju pravu sliku o nama samima - izjavila je Bradara, napominjući da to znači da ćemo kroz odgovor na upitnik više saznati "sami o sebi nego što znamo".

Direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović kazao je kako je uloga Parlamenta ključna u procesu europskih integracija.

- Iako u procesu europskih integracija svako od nas ima svoju ulogu, od običnih ljudi, odnosno građana do predstavnika svih razina vlasti, uloga parlamenata je ključna jer parlamenti prihvaćaju pravnu stečevine zemalja članica Europske unije koja je rezultat 60 godina dugog procesa dogovora i konsenzusa na kojem počiva EU, a koji je i nama u BiH put bez alternative ka izgradnji bolje budućnosti - istaknuo je Dilberović.

Što sa tiče upitnika iz EU, kazao je kako će pitanja biti proslijeđena predstavnicima vlasti na svim razinama, sukladno s njihovim ustavnim nadležnostima.

- Analiza odgovora bit će pokazatelj napretka BiH na putu ka članstvu u EU. Upravo zato važno je ojačati kapacitete svih razina vlasti, naročita parlamenata, koji će sudjelovati u ovom procesu – kazao je Dilberović

(FENA) G.P.

Kopirati
Drag cursor here to close