Oduševljeni

Povijesno rukovanje Trumpa i Putina

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 12:53 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina prošao je u prijateljskom tonu, javlja CNN. Naime, američka televizijska mreža je objavila kratak snimak pozivajući se na njemačku televiziju na kojem se vidi rukovanje Trumpa i Putina uoči zajedničkog susreta svih lidera G20 i službenog fotografiranja.

Na snimci se vidi kako Trump prilazi Putinu koji je stajao u kutu stola i uz osmjeh prvi pruža ruku. Trump je i lijevom rukom prihvatio Putina dok su se rukovali, prenosi CNN.

Nakon toga, kratko su stali jedan pored drugog smiješeći se, a Trump je još i potapšao ruskog predsjednika po leđima.

O čemu će pričati predsjednici?

Nakon višemjesečnih iščekivanja i mintriga, američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin u petak su započeli svoj prvi međusobni susret.

Dvojica čelnika razmijenili su kratke kurtoazne izjave na marginama samita G20 industrijskih sila i zemalja u razvoju. Uoči sastanka Trump je izjavio kako očekuje "mnogo pozitivnih stvari koje će se dogoditi za Rusiju i za Sjedinjene Države".

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako mu je čast što se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put ističući da se nada dešavanju pozitivnih stvari u odnosima između bivših hladnoratovskih suparnika.

Čelnici oduševljeni

''Putin i ja raspravljali smo o raznim temama, i mislim da su se razgovori odvijali veoma dobro'', izjavio je Trump novinarima, sjedeći pokraj Putina s kojim se sastao u petak na sammitu G20, prenosi Fena.

''Imali smo veoma, veoma dobre razgovore. I sada ćemo imati razgovore i očigledno je kako će se oni nastaviti. Nadamo se da će se mnogo pozitivnih stvari'', kazao je američki čelnik.

Putin je izjavio da, iako su dvojica čelnika razgovarala telefonski, takva vrsta komunikacije nije dovoljna, nazivajući njihov sastanak bitnim bilateralnim susretom.

''Oduševljen sam što smo se osobno sastali'', izjavio je Putin, prenosi Reuters.

Sastanak se, ipak, održao u sjeni optužbi da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama u 2016. - a Trump je pod pritiskom da izrazi brige zbog toga kod Putina tijekom njihovog prvog sastanka.

Trump je u četvrtak izjavio kako vjeruje da je moguće da se Rusija miješala u izbore, ali je kazao kako smatra da su se i ostale države uplitale, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close