Vijeće europe

Povijesni govor u Strasbourgu

Vijesti / Flash | 24. 06. 2015. u 12:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić obratio se danas na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu.

''Danas vam se obraćam kao predsjedavajući Predsjedništva zemlje koja prvi put u svojoj povijesti predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe. Započeli smo naše predsjedavanje prije nešto više od mjesec, odlučni da obavimo svoje dužnosti uz najviši stupanj odgovornosti i posvećenosti. Ne možemo obećati da ćemo biti najbolji predsjedavajući ikada, ali možemo obećati da ćemo ovaj posao uraditi najbolje što možemo'', kazao je Ivanić.

Govoreći o sadašnjoj situaciji u BiH, naveo je da ta situacija nije idealna i ''pred nama je još puno toga što treba da bude urađeno''.

Teško itko mogao zamisliti...

Istaknuo je da predsjedavanje Odborom ministara Vijeća Europe predstavlja šansu ''da podcrtamo veliki napredak koji je tijekom posljednja dva desetljeća postigla regija Jugoistočne Europe, posebno uspostavom prijateljske i dobro koordinirane suradnje između naših zemalja, ulaskom Slovenije i Hrvatske u EU, te opredjeljenjem ostatka zemalja regije da ih na tom putu slijede''.

Ivanić je kazao kako prije dvadeset godina teško da je itko mogao zamisliti da će BiH i Srbija istovremeno predsjedavati dvjema najvažnijim europskim organizacijama u oblasti sigurnosti, ljudskih prava i vladavine prava - Vijećem Europe i Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

Međutim, dodao je on, to je današnja realnost. Ne samo da BiH i Srbija predsjedavaju Vijećem Europe i OSCE-om, ''nego te dvije zemlje imaju blisku i jasnu koordinaciju aktivnosti, a sve to kako bi pripremile najbolji mogući odgovor na narastajuću krizu s kojom se naš kontinent danas suočava''.

''Nažalost, nedavni dramatični događaji, to jest teroristički napadi u srcu Europe, humanitarna katastrofa na Mediteranu, te krhki mir u Ukrajini podsjećaju sve nas da se sigurnost, demokracija, ljudska prava i vladavina prava nikada ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Principi na kojima počiva Vijeće Europe danas su suočeni s jednom od najozbiljnijih kriza, koja prijeti da uzdrma mir i stabilnost na našem kontinentu'', kazao je Ivanić i dodao kako je pitanje što učiniti i kako prevladati ovu krizu?

Svi smo zabrinuti

Mišljenja sam, naveo je Ivanić, da nam najnoviji izvještaj glavnog tajnika o stanju demokratske sigurnosti u Europi može dati dio odgovora na to pitanje.

''Bezrezervna posvećenost svih država članica punom poštovanju konvencija i vrijednosti ove organizacije; Korištenje izuzetnog znanja i takozvane “meke moći” Vijeća Europe kako bi bila intenzivirana borba protiv mržnje, netolerancije i radikalizma; Bezrezervna opredijeljenost država članica da demokracija, ljudska prava i vladavina prava postanu integralni dio Europskog sigurnosnog sustava. Imajući to na umu, želim da izrazim podršku Akcijskom planu za borbu protiv radikalizma i terorizma koji je nedavno usvojio Odbor ministara, te usvajanju dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju terorizma u vezi s pitanjem stranih ratnika'', kazao je Ivanić.

Svi smo, dodao je on, zabrinuti zbog činjenice da se mnogi mladi Europljani, kako muškarci, tako i žene, uključuju u terorističke organizacije, posebno u Siriji i Iraku. Po njegovim riječima, takvih ljudi je na tisuće, što predstavlja uznemiravajuću pomisao.

''Zato želim iskoristiti ovu priliku da pozovem sve države članice da što prije potpišu ovaj dodatni protokol. Čvrsto vjerujem da bi taj protokol trebao biti otvoren za potpisivanje u sljedećih nekoliko mjeseci. Problemi s kojima se danas suočavamo nadilaze međunarodne granice, što znači da ih pojedinačne zemlje ne mogu riješiti same'', kazao je Ivanić.

Istaknuo je da samo zajedničkim radom, uz blisku suradnju s Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe, Odborom ministara i Kongresom, države članice Vijeća Europe mogu se uspješno suočiti s takvim izazovima. Ova skupština, kao direktna predstavnica 800 milijuna naših građana, treba odigrati važnu ulogu.

Prijetnje sigurnosti

''Vaša aktivnost na uspostavi Alijanse parlamentaraca protiv govora mržnje, kao i vaše nedavne debate o problemu diskriminacije u Europi, o radikalizmu i terorizmu, visokotehnološkom (cyber) kriminalu, izbjegličkoj krizi na Mediteranu, te odluka da parlamentarnim delegacijama iz susjedne regije dodijelite status partnera za demokraciju potvrđuju vašu političku mudrost i osjećaj za pravovremenu reakciju'', kazao je predsjedavajući bh. predsjedništva.

Po njegovim riječima, od svoga osnivanja, Vijeće Europe razvilo je izvanredan sustav konvencija, koje praktično pokrivaju sva područja života.

''Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava i jedinstvenim sustavom praćenja implementacije njegovih presuda, naša organizacija pozicionirala se kao globalna odrednica u domenu ljudskih prava. S tim u vezi, molim vas da mi dozvolite da izrazim našu želju da EU uskoro razriješi svoje proceduralne poteškoće, kako bi postala jedna od ugovornih strana Europske konvencije o ljudskim pravima. Naša komisija za demokraciju zasnovanu na pravu - Venecijanska komisija - predstavlja renomirani međunarodni autoritet u domeni ustavnog prava, a njene preporuke su tražene i primjenjuju se čak i izvan Vijeća Europe'', naveo je Ivanić.

Naglasio je kako je tijekom posljednja dva desetljeća, Europa iskusila ogromne političke i institucionalne pomake. Usprkos tim promjenama, Vijeće Europe sa svoja tri glavna stuba aktivnosti - ljudska prava, demokracija i vladavina prava, i dalje ima važan utjecaj na institucionalnu arhitekturu našeg kontinenta.

Naravno, naveo je Ivanić, Vijeće Europe treba neprestano da se prilagođava datom vremenu i okolnostima, te ostane otvoren za nove ideje i suradnju s drugim europskim i međunarodnim organizacijama.

''Danas, sedamdeset šest godina nakon osnivanja Vijeća Europe, prijetnje miru i sigurnosti možda imaju drugačiju formu, ali odgovor na njih ostaje isti: demokracija, ljudska prava, vladavina prava, poštovanje drugih i drugačijih. U našem najboljem interesu i u interesu budućih generacija je da mudro koristimo kapital koji su u prethodnih sedam desetljeća izgradili naši prethodnici'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close