Tužiteljstvo BiH

Potvrđene optužnice protiv Keserovića i Kasupovića za ratovanje u Siriji

Iz Tužiteljstva je ranije priopćeno da se Keserović 2019. predao snagama antiterorističke koalicije, poslije čega je deportiran i predan pravosuđu BiH.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud potvrdio je optužnice Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koje Jasmina Keserovića i Senada Kasupovića terete za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, a Keserovića i za javno poticanje na terorističke aktivnosti.

Keserović je, navodi se u optužnici od 23. siječnja 2013. godine napustio BiH te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL koja je svakodnevnim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima i uzimanjem taoca namjeravala prisiliti legitimne sirijske vlasti na izmjenu ustavnog i političkog režima, u čijim redovima je ostao sve do prosinaca 2019. godine.

„Zajedno je s drugim osobama iz BiH koji su boravili u Siriji s istom namjerom, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici „Bejt Komandos“ , koja je kasnije preimenovana u „El Aksa“, protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije“, priopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica dalje navodi da je Keserović putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno poticao na izvršenje terorizma i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Iz Tužiteljstva je ranije priopćeno da se Keserović 2019. predao snagama antiterorističke koalicije, poslije čega je deportiran i predan pravosuđu BiH.

Kasupović je, prema priopćenju Suda, 12. srpnja 2013. napustio BiH te dolaskom u Siriju postao pripadnik ISIL-a u čijim je redovima, zajedno s drugim osobama iz BiH, ostao sve do prosinca 2019. godine.

I Kasupoviću je na teret stavljeno da je pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Mimbidžu Kobani, Rakki i Al-Babu u jedinici „Bejt Komandos“ koja je kasnije preimenovana u „El-Aksa“.

Skupa s Keserovićem i Kasupovićem je prosincu 2019 avionom prebačeno još pet BiH državljana, među kojima su Armen Dželko protiv kojeg je, također, nedavno potvrđena optužnica, te Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić i Hamza Labidi protiv kojih Tužiteljstvo i dalje provodi istragu.

Produžen pritvor petorici povratnika sa sirijskog ratišta

Državni sud je pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, produžio na dvije godine, a četvorici osumnjičenih za isto djelo na dva, odnosno tri mjeseca.

Kako je priopćeno iz Suda BiH, pritvor Dželki je produžen do ožujka 2022., dok je osumnjičenima Hamzi Labidiju, Milaremu Berbiću, Muharemu Duniću i Emiru Ališiću pritvor produžen do svibnja i lipnja 2020. godine.

Produženje pritvora za osumnjičene Tužiteljstvo BiH je tražilo zbog moguće opasnosti od bjega, mogućnosti ponavljanja djela, te uznemirenja javnosti.

Sud BiH je ranije potvrdio optužnice za ratovanje u Siriji za Armena Dželku, Jasmina Keserovića i Senada Kasupovića, koji se terete za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji. Keserović je optužen i za javno poticanje na terorističke aktivnosti.

Protiv Labidija, Berbića, Ališića i Dunića se i dalje provodi istraga.

Svi oni su u prosincu 2019. godine avionom prebačeni u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close