Sedam godina zatvora

Potvrđena presuda Bilalu Bosniću zbog vrbovanja i poticanja na terorizam

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 12:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda BiH odbilo je žalbe Državnog tužiteljstva i obrane te potvrdilo presudu kojom je Husein "Bilal" Bosnić osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo rekao je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je dobio odluku kojom je potvrđena prvostupanjska presuda.

''Odbijene su žalbe i Tužilaštva i obrane'', rekao je Lozo.

Inače, državno tužiteljstvo je krajem ožujka ove godine tražilo da Bosnić bude osuđen na strožiju kaznu zatvora jer je javnim propagiranjem radikalizirao više osoba koje su zatim otišle boriti se u Siriji i Iraku, dok je obrana zatražila da Bosnić bude oslobođen jer njegov klijent "nikoga nije prisilio da ga sluša".

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, navodi BIRN.

Tužiteljstvo BiH ističe da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravomoćnoj presudi za kaznena djela u vezi s podsticanjem na terorizam, od sedma godina zatvora i da je ovo prva presuda u ovom dijelu Europe, koja se odnosi na ovo kazeno djelo.

Tužiteljstvo BiH uložilo je intenzivne napore u procesuiranju ovog predmeta i pravomoćno osuđujuća presuda potvrda je dobrog i profesionalnog rada Tužiteljstva BiH.

Radom na drugim predmetima, tužiteljstvo, zajedno s partnerskim agencijama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom, proopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close