Sud

Kako se zanio Goran Salihović

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je na ovaj način optuženi kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM.
Vijesti / Flash | 21. 12. 2018. u 10:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv  Gorana Salihovića, koja ga tereti za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

U optužnici se navodi da je optuženi Salihović kao službena osoba u institucijama BiH, odnosno kao imenovani nositelj pravosudne funkcije - glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, u periodu od 01.02.2013. do 28.09.2016. godine, znajući da su Odlukom o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone od 25.03.2011. godine regulirana prava, uvjeti i načini korištenja sredstava za reprezentaciju, postupao suprotno članu 4. te odluke kojom su bili propisani limiti potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou. 

Kako se, nadalje navodi, optuženi je, iako je bio upoznat i sa Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju te da je određen limit za Tužiteljstvo BiH od 20.000 KM za troškove reprezentacije na godišnjoj razini, suprotno interesima rada i normalnog funkcioniranja Tužiteljstva BiH, svjesno postupao suprotno navedenim propisima i, iskorištavajući službeni položaj, nalagao rukovodiocu Odjela za materijalno-financijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva proračuna Tužiteljstva BiH koja su bila određena za druge namjene. 

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je na ovaj način optuženi kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM. 

Dalje se navodi da je Goran Salihović 29.04.2015. godine, tijekom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim suradnicima i pratiteljem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada, te unatoč upozorenjima o mogućem kašnjenju na avion, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne aviokarte. 

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo kupovinu novih avionskih karata za sve osobe, koje je u tom momentu platio Goran Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta od rukovoditelja Odjela za materijalno-financijske poslove zahtijevao i naložio da mu Tužiteljstvo BiH refundira iznos plaćen za nove avio karte u visini od 3.874,50 KM iako je znao da je svojim postupcima uzrokovao kašnjenje na avion, pa je let propušten. 

Iznos novih karata refundiralo je Tužiteljstvo BiH u iznosu od 3.874,50 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršila povrat sredstava Tužiteljstva BiH za svog uposlenika u iznosu od 1.291,50 KM. 

Na taj je način oštetio proračun Tužiteljstva  BiH za iznos od 2.583,03 KM, a proračun Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za iznos od 1.291,50 KM, a sebi pribavio korist u iznosu od 3.874,50 KM, navedeno je u optužnici, priopćeno je iz Suda BiH.

Tužiteljstvo traži mjere zabrane za Gorana Salihovića

Državno tužiteljstvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da bivšem glavnom tužitelju Goranu Salihoviću odredi mjere zabrane napuštanja BiH, putovanja, kao i sastanka sa svjedocima u predmetu za zloupotrebu položaja.

Tužiteljica Suada Pašić predložila je da se Salihoviću oduzmu putne isprave, putovnica BiH i putovnica Hrvatske koji posjeduje.

“Zbog posjedovanja dvojnog državljanstva, cijenimo da postoji opasnost od napuštanja BiH i bjega, gdje bi optuženi postao nedostupan organima gonjenja u našoj zemlji. Također, tražimo i zabranu kontakta sa svjedocima, jer je Salihović većini njih bio nadređeni, pa postoji mogućnost da, koristeći svoj utjecaj, vrši pritisak na svjedoke”, kazala je Pašić.

Kopirati
Drag cursor here to close