Zločinački podzhvat

Potvrđena optužnica u predmetu Džemal Hadžić i drugi za ratni zločin

Optuženi su zajedno s drugim, njima poznatim osoba, svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je plan i cilj bio namjerno lišavanje života (ubojstvo) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno
Vijesti / Flash | 02. 02. 2018. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene: Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada Sikiru, Benjamina Sikiru, Harisa Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada Bešliju, Nusreta Bešliju, Mirzeta Bešliju i Hamdiju Spahića tereti da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i poticanje na učinjenje kaznenih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, te kaznenog djela povrede zakona ili običaja rata.

Optužnica tereti optužene da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u tijeku oružanog sukoba između Teritorijalne obrane RBiH (TO RBIH), kasnije Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armije RBiH) i Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske (VRS), krajem svibnja i u prvoj polovini juna 1992. godine, kao pripadnici TO RBiH i aktivnog i rezervnog sastava policije MUP-a RBiH: DŽEMAL HADŽIĆ u svojstvu zapovjednika 1. odreda TO Breza (Odred „Sretno“) kojim su bili podčinjeni pripadnici I i II čete TO Kakanj, TEUFIK TURDIĆ u svojstvu komandira II čete TO Kakanj, koja je bila podčinjena zapovjedniku 1. odreda TO Breza (Odred „Sretno“), DŽEMAL SMOLO, u svojstvu pripadnika 2. voda II čete TO Kakanj, SENAD SIKIRA u svojstvu pripadnika 2. voda II čete TO Kakanj, Benjamin Sikira, u svojstvu pripadnika 2. vode II čete TO Kakanj, HARIS SIKIRA u svojstvu pripadnika 2. vode II čete TO Kakanj, ENES DURAK u svojstvu aktivnog policajca Ilijaš, Stanično odjeljenje policije (S.o.P.) Ljubina i rukovoditelja pripadnika aktivnog i rezervnog sastava SJB Ilijaš, S.O.P. Ljubina, MIRSAD BEŠLIJA u svojstvu komandira čete TO Korita, koja je pripadala TO Ilijaš, NUSRET BEŠLIJA u svojstvu pripadnika TO Ilijaš, čete TO Korita, MIRZET BEŠLIJA u svojstvu pripadnika TO Ilijaš, čete TO Korita i HAMDIJA SPAHIĆ, u svojstvu pripadnika SJB Ilijaš, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije.

Optuženi su zajedno s drugim, njima poznatim osoba, svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je plan i cilj bio namjerno lišavanje života (ubojstvo) svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS-a, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje i prekomjerno i vojnim potrebna neopravdano uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine (zajednički zločinački cilj), navodi se u priopćenju iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close