Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta

Lečić se, prema priopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva.
Vijesti / Flash | 05. 01. 2021. u 16:24 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.6yka.com /  Ravnogorski četnički pokret

Državni sud potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koja pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića zvanog ''Krvce'' i ''Čiča'', Slavka Aleksića zvanog ''Vojvoda'' i Ristu Lečića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. godine.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. ožujka 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji 'Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske' Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao 'Draževina', te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

''Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik 'Ravnogorskog pokreta Republike Srpske' i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta'', naveli su ranije u Tužiteljstvu.

Lečić se, prema istom priopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close