Pandora

Potvrđena optužnica protiv Kemala Čauševića

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 10:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje, uhićenog u okviru akcije kodnog naziva Pandora.

Optužnica protiv Čauševića, koja je bila vraćena na doradu Tužiteljstvu BiH, podignuta je 17. veljače. Tužiteljstvo BiH ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Osim Čauševića, ovim predmetom su obuhvaćeni i Anes Sadiković i Sedinet Sido Karić.
Podsjetimo, Pandora je počela 2014. godine kada su uhićene 54 osobe, a među njima i Čaušević, te Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UNOBiH, Alija Mešić, šef Carinske ispostave Sarajevo... Nešto kasnije, policiji se predao i Anes Sadiković, kojeg mediji nazivaju neokrunjenim kraljem tekstila i kineske robe u BiH.

Čaušević se tereti da je, kao direktor UNO BiH, tijekom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Anesom Sadikovićem i Sedinetom Kariće Sedinetom, koji su vlasnici više pravnih osoba-poduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova poduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netočni podaci.

Čaušević je tražio da mu Sadiković i Karić kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali, i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banjoj Luci.

Na taj način, nanesena je višemilijunska šteta proračunu, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine. Sadiković i Karić su Čauševiću u razdoblju od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 milijuna KM.

Također, Čaušević se dodatno tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i poduzećima koja su sudjelovala u proceduri javne nabavke za usluge tiskanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UNO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200.000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo, priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close