Lukavac

Potvrđena optužnica protiv člana SDA zbog zapošljavanja 'preko veze'

Jaraković je optužen da je počinio dva kaznena djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, od čega jedno u pokušaju, te primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.
Vijesti / Flash | 10. 04. 2019. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić poticao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlasti. 

Istovremeno, Jaraković je optužen da je počinio dva kaznena djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, od čega jedno u pokušaju, te  primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 

U optužnici je navedeno da je Arapčić u veljači i ožujku  2018. godine kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor JZU Dom zdravlja u Lukavcu, poticao i nagovarao  tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja natječajne  procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.  

Jaraković je, kako se navodi, pod ovim utjecajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena porezna prijava za ovu osobu.  

Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama. 

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od siječnja 2017. do lipnja 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlasti radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju DZ Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na iste, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist.  

Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tijekom pregleda u DZ Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled. 

Prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu je pronađena veća količina streljiva za pušku čije držanje građanima nije dozvoljeno, priopćeno je iz Tužiteljstva TK.

Kopirati
Drag cursor here to close